Senatoarea USR Florina Presadă a prezentat, duminică, o propunere legislativă care va fi depusă luni în Parlament și care are ca scop eliminarea angajaților din administrația publică care au condamnări penale. 

Prin această inițiativă, USR propune ca personalul contractual din administrație care a primit o condamnare penală definitivă pentru infracțiuni comise în poziția ocupată, să nu mai poată ocupa acea poziția publică, indiferent de modalitatea de executare pedepsei.

Nu toți cei care lucrează în administrația publică sunt funcționari publici. De fapt majoritatea covârșitoare a acestora e formată de cei care au un contract de muncă, cunoscuți drept personal contractual. Mai mult de un milion de persoane plătite din fonduri publice au acest statut, dintr-un total de 1.235.014 de angajați în administrația publică.

Pentru ei, nu intervine încetarea de drept a contractului de muncă atunci când au condamnare penală pentru o infracțiune de serviciu sau de corupție dacă executarea pedepsei a fost dispusă cu suspendare, așa cum e cazul funcționarilor publici. Pentru personalul contractual, Codul Muncii prevede încetarea de drept a contractului de muncă doar dacă acesta execută efectiv pedeapsa în închisoare. 

”Prin această propunere legislativă, pe care o voi depune mâine la Senat, completez Codul Administrativ astfel încât să intervină încetarea de drept a contractului de muncă pentru cei angajați în administrația publică, dacă au fost condamnați definitiv pentru o infracțiune de serviciu, de corupție, contra autorității sau contra umanității, indiferent de modalitatea de individualizare a executării pedepsei. În acest fel, și personalul contractual și funcționarii publici trebuie să răspundă acelorași exigențe de integritate pentru că numai asa putem proteja interesul public. Practic, prin această propunere legislativă ne asigurăm că nu vom avea penali în administrația publică”, a explicat senatoarea USR Florina Presadă. 

Propunerea a apărut în contextul ultimelor știri despre cazul directoarei Oficiului de Cadastru Iași care a primit o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendare pentru infracțiunea de abuz în serviciu comisă într-un mandat anterior și care a revenit pe aceeași poziție. Acest lucru a fost posibil pentru că era angajată în funcția publică respectivă cu un contract individual de muncă, iar pedeapsa a fost dispusă cu suspendare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.