PRO România a iniţiat joi, 23 aprilie, un proiect de lege care prevede acordarea de măşti pentru protecţia cetăţenilor români, în contextul pandemiei de coronavirus, stabilind regimul de achiziţie şi de distribuţie a seturilor. Iniţiativa este semnată şi susţinută şi de parlamentari ai Partidului Social Democrat.”Propunem o iniţiativă legislativă care prevede că Ministerul Sănătăţii, prin UNIFARM S.A. dispune achiziţionarea de măşti de protecţie, conform standardelor europene în vigoare, preponderent de la producători interni, dar şi din import. În ceea ce priveşte costurile aferente, prezenta iniţiativă prevede că fondurile pentru achiziţionarea măştilor se asigură de la bugetul de stat şi din fondurile proprii ale companiei UNIFARM S.A.”, se arată în expunerea de motive.Iniţiatorii au subliniat faptul că această măsură este urgentă şi obligatorie în contextul în care starea de urgenţă se va încheia, iar activităţile socio-economice vor fi reluate.

Din cauza pierderii temporare sau definitive a locurilor de muncă şi totodată din cauza preţurilor oscilante pentru măştile de protecţie, foarte mulţi cetăţeni se află în imposibilitatea de a suporta cheltuielile aferente. De asemenea, se constată că, în prezent, necesarul de măşti de protecţie nu este acoperit de farmacii sau comercianţi, iar în unele cazuri specula face ca aceste produse să fie complet inaccesibile”, susţin parlamentarii iniţiatori.În ceea ce priveşte distribuirea seturilor, proiectul prevede un circuit care implică Guvernul, Direcţiile de Sănătate Publică şi autorităţile locale.

”Guvernul să achiziţioneze măştile de protecţie, distribuţia să se realizeze de UNIFARM S.A, prin Direcţiile judeţene de Sănătate Publică şi Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, către autorităţile locale. De asemenea, iniţiatorii au prevăzut ca seturile de 30 de măşti de protecţie să ajungă la cetăţeni, prin autorităţile publice, în mod gratuit”, se arată în încheierea expunerii de motive.

O astfel de iniţiativă a fost aplicată deja în Italia, regiunea Toscana, acolo unde există, de asemenea, obligativitatea purtării de măşti. Astfel, fiecare cetăţean primeşte lunar 30 de măşti de protecţie, iar, în paralel, preşedintele regiunii a interzis specula în ceea ce priveşte preţurile acestor materiale de protecţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.