Moment istoric în Parlament. Camera Deputaților a adoptat astăzi inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției astfel încât persoanele condamnate definitiv să nu mai poată ocupa funcții alese ori numite în statul român. La mai bine de doi ani de când USR a lansat campania „Fără penali în funcții publice” și la capătul unui lung șir de insistențe și demersuri parlamentare, mai facem un pas înainte spre curățarea politicii și administrației românești.

Milionul de oameni care au semnat pentru această inițiativă contează în sfârșit. În al doisprezecelea ceas, Camera Deputaților a fost și ea de acord cu ceea ce românii cer de ani de zile. Vocea acestor oameni s-a auzit azi în clădirea Parlamentului. E vocea celor cărora hoția le provoacă revoltă. A celor care cer spitale funcționale, drumuri fără gropi și școli decente. Vocea celor care s-au săturat să fie furați în timp ce sunt priviți în ochi pentru ca, după săvârșirea faptei, hoțul să le ceară și voturile.‘Fără Penali în Funcții Publice’ asta înseamnă. O eliminare a sfidării din viața publică. E un act sanitar, care trebuia aplicat încă de la restartul democrației noastre. Încă de atunci, de când s-a scris Constituția actuală, autorii ei ar fi trebuit să pună o prevedere de felul acesta în ea. Nu au făcut-o pentru că, probabil, nu și-au închipuit că din comunism am putea ajunge direct în caricatura de Ev Mediu pe care și-o dorea domnul Liviu Dragnea și încă și-o mai doresc unii dintre cei care îl aplaudau când era la putere și împărțea putere”, declară Dan Barna, președintele USR. 

Salut votul de astăzi al Camerei Deputaților, care a adoptat cu o majoritate categorică inițiativa cetățenească ‘Fără Penali în Funcții Publice’. Recunosc că nu mă așteptam ca acest lucru să se întâmple în actuala legislatură, însă, indiferent de motivele pentru care PSD s-a răzgândit și a eliberat acest proiect din sertarul unde l-a ținut sub cheie până de curând, este fără îndoială o veste bună pentru cei peste un milion de români care au susținut proiectul de revizuire a Constituției. Au mai rămas doar doi pași până la o mare victorie istorică a democrației în România: votul Senatului și referendumul național”, declară și avocatul Mihai Badea, președintele Comitetului de Inițiativă „Fără penali în funcții publice”.

Inițiativa „Fără Penali în funcții publice” propune ca articolul 37 din Constituție, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conținut: „Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării”.

În martie 2018, când USR a început strângerea de semnături pentru campania „Fără penali în funcții publice”, alături de personalități ale vieții artistice și culturale, de numeroși juriști și activiști civici, atacurile la adresa Justiției erau în toi, iar România părea să fie la cheremul unui condamnat definitiv. Mai mult ca niciodată era evident că la baza tuturor problemelor pe care România le are în cele mai importante domenii – de la sănătate și educație la dezvoltarea infrastructurii – se afla corupția și oamenii doreau o schimbare. O schimbare profundă în modul în care funcționează și arată România, nu doar o schimbare de fațadă, de rotire a cadrelor.

A urmat lupta cu primarii, mulți dintre ei – de la toate partidele aparținând vechii clase politice – încercând să blocheze inițiativa fie prin anularea unei mari părți din semnăturile cetățenilor, fie prin intimidarea semnatarilor. Au urmat și lunile de tergiversare din Parlament, când Camera Deputaților, la comanda lui Liviu Dragnea, nu preda listele cu semnături Curții Constituționale, sau când se „pierdeau” pe drum semnăturile românilor ori când autenticitatea lor era pusă la îndoială. Nu am renunțat niciun moment la luptă.

În aprilie 2019, a venit și validarea de la Curtea Constituțională, astfel încât inițiativa a putut intra, în sfârșit, în circuitul parlamentar.

Astăzi, am mai făcut un pas înainte. Urmează dezbaterea și votul din Senat, apoi va fi organizat referendumul care va consființi modificarea Constituției la o dată ce va fi stabilită ulterior în funcție de evoluția pandemiei în România, dar și de alte considerente.

Vom continua pentru că suntem hotărâți să tăiem calea hoților spre funcții și banii noștri! 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.