S-a născut în frumoasa Basarabie, are o energie debordantă chiar molipsitoare ar spune unii, o conştiinţă profesională puternică, ea este Elvira Dumitrescu, una dintre puţinele femei inginer minier din România, apreciată pentru profesionalismul de care dă dovadă, dar şi pentru conștiinciozitatea ei.

A crescut într-o familie de dascăli şi preoţi, în care a primit o educaţie solidă şi o credinţă statornică. Bunica preoteasă i-a oferit la o vârstă fragedă cele mai frumoase pilde care să îi fie călăuzire în viaţă, iar de la bunicul preot a învăţat despre demnitate şi credinţa adevărată. De-a lungul vieţii, a înfruntat obstacolele având ca stâlpi de susţinere, educaţia şi credinţa. Educaţia, în mare parte a primit-o de la mama şi bunica ei, într-o perioadă grea de război. A trecut peste multe provocări, viaţa ei putând să fie subiect de film, dar a reuşit tot timpul să îşi păstreze coloana dreaptă şi adevărul i-a fost călăuză.

Călătoreşte în lumea întreagă şi merge la ore de tango

Este pasionată de călătorii, face economii şi tot timpul pune la cale o nouă escapadă. A călătorit mai pe toate continentele, a cunoscut şi a păstrat relaţii cu oameni din diverse tari de pe glob. Drept mărturie sta colecţia sa de clopoţei adunaţi de prin diverse locuri din întreaga lume, fiecare clopoţel marcând un loc prin care a trecut. Casa sa este un mic muzeu, încă de la intrare simţi energia bună care te însoţeşte pe tot parcursul şederii. Colecţia de lămpi de diverse dimensiuni, colecţia de chei vechi, colecţia de vase de lut adunate din diverse zone ale ţării, un colţ tradiţional, fiecare obiect din casa având propria lui poveste care te captivează şi te poartă în timp. La loc de cinste, printre icoane, se afla drapelul României, fiind o româncă autentică iar la zile de sărbătoare îmbraca portul popular. O personalitate complexă, Elvira (căci aşa te îndeamnă să îi spui încă de când o cunoşti), reuşeşte să se facă remarcată rapid printr-un stil unic, fiind plăcută imediat de cei din jur. Cochetează cu poezia, merge la ore de tango şi îi place să facă clătite, câştigând chiar şi un concurs de raliu.

A participat la unele din cele mai importante lucrări din România

A studiat la Institutul de Mine din Petroşani, acolo unde a fost şi cadru didactic timp de şapte ani, fiind foarte iubita de studenţi. A făcut practică în studenţie şi control de practică în asistentie, în toate minele de cărbuni din Valea Jiului, în minele de aur din Brad, în minele de minereu din Baia Sprie, etc. „Am făcut studii în zone incredibil de dificile, a fost frumos şi incitant, nu am simţit niciodată oboseala şi greul” a declarat Elvira Dumitrescu pentru Atelierul de Ştiri. A condus timp de 50 de ani Laboratorul CCF şi a participat de-a lungul timpului la numeroase lucrări. Printre încercările efectuate pe materiale de construcţii şi direct pe construcţii, a contribuit la realizarea: Metroului Bucureşti, Catedralei Mântuirii Neamului (la care lucrările sunt în desfăşurare), Palatului Parlamentului, Aeroportului Henri Coandă dar şi alte aeroporturi din ţară (Craiova, Feteşti, Tulcea, Satu Mare), podului suprateran Basarab, podurile Pipera, Ciurel, Cernavodă, Sighişoara, diguri Constanţa. Este apreciată din punct de vedere profesional, nu doar în România ci şi peste hotare, participând la prezentarea unor lucrări de importanţă deosebită din România si la Conferinţele Strabag de la Viena, dar şi expertize tehnice.

Autor: Aurel Șerban

aurel.serban@atelieruldestiri.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.