Domnilor ambasadori, stimați miniștri, parlamentari, reprezentanți ai Armatei Române și angajați ai General Dynamics și ai Uzinei Mecanice București. Stimați invitați,

Nu este deloc o întâmplare că am ales acest eveniment drept primul eveniment public, altul decât cele dedicate instalării colegilor mei de Cabinet. Prezența mea aici, alături de ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Daniel Popescu, și de ministrul Apărării Naționale, Ioan Nicolae Ciucă, este un semnal că Guvernul României își respectă angajamentele economice și de securitate.

Domnii miniștri sunt doi profesioniști desăvârșiți, buni cunoscători ai problemelor ce țin de securitatea națională și de necesitățile de dezvoltare economică a României, care vor lucra alături de întregul Cabinet și de președintele României pentru îndeplinirea obiectivelor de securitate ale țării noastre.

Pentru guvernul nostru, aprofundarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii ca pilon de politică externă și de apărare, alături de apartenența la NATO și la Uniunea Europeană, reprezintă o prioritate și un fir călăuzitor.

În acest context, garantăm continuarea alocării a 2% din PIB pentru apărare, în conformitate cu angajamentele asumate de România, prin care să se asigure coerența achiziției unor capacități de descurajare și apărare, precum și realizarea planului de înzestrare a Armatei Române, în condițiile asigurării calității, compatibilității și inter-operabilității cu celelalte state membre NATO și UE. Toate repezintă măsuri de la care nu ne vom abate și pe care le vom urmări cu maximă responsabilitate și cu minuțiozitate.

Guvernul pe care-l conduc își dorește dezvoltarea industriei naționale de apărare, încurajarea producției în societăți cu capital românesc, în funcție de necesitățile naționale de apărare și de capacitatea internă de producție a unor echipamente inter-operabile la nivel NATO.

Totodată, ne dorim o bună conlucrare între industria națională de apărare și Ministerul Apărării Naționale, atât pentru eficientizarea participării țării noastre în programele europene de apărare, cât și pentru a asigura un dialog util și necesar între cei care produc tehnica militară și cei care o folosesc.

Astăzi, la Uzina Mecanică București, inaugurăm capacitatea de producție și mentenanță pentru transportorul Piranha 5; cu alte cuvinte, inaugurăm o investiție atât în economia României, cât și în securitatea României. Aici vor fi fabricate, asamblate și întreținute aceste transportoare, care reprezintă încununarea unui parteneriat de succes între reputate companii din industria internațională de apărare din Statele Unite ale Americii, Elveția și Israel.

Asocierea dintre General Dynamics și Uzina Mecanică București este un exemplu de bune practici în procedura de înzestrare a Armatei Române. 80% din suma cheltuită pentru achiziția transportoarelor Piranha 5 se întorc în economia României, iar aducerea de tehnologie nouă în România ne dă șansa să devenim și exportatori de tehnică militară. Transportorul Piranha 5 este un produs militar de ultimă generație, iar militarii români merită ce este mai bun.

Așa cum a spus și președintele României, Klaus Iohannis, în cursul zilei de ieri, securitatea națională trebuie garantată cu orice preț. Acest lucru ne obligă pe noi, cei care gestionăm destinele României, să luăm decizii înțelepte, rapide și care să producă efecte favorabile.

Într-o lume în care mediul de securitate se deteriorează la nivel global, doar parteneriatele strategice, politicile predictibile și investițiile serioase ne vor permite să fim mai prosperi și să trăim în siguranță. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.