Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a participat ieri, 18 iunie, la videoconferința liderilor din cadrul Parteneriatului estic. Împreună cu președintele Consiliului European, Charles Michel, Înaltul Reprezentant/vicepreședintele Josep Borrell, cu cei 33 de șefi de stat sau de guvern ai statelor membre ale UE și ai partenerilor estici (ArmeniaAzerbaidjanBelarusGeorgia Republica Moldova, și Ucraina), liderii au discutat despre răspunsul la pandemia de coronavirus și despre obiectivele pe termen lung ale Parteneriatului estic.

„Este în interesul strategic al Uniunii Europene să avem o vecinătate estică prosperă”, a afirmatpreședinta von der Leyen la conferința de presă. De asemenea, a adăugat: „Către acest deziderat s-a îndreptat Parteneriatul estic timp de mai bine de un deceniu și cu rezultate concrete”. Președinta a subliniat răspunsul ferm și rapid al Uniunii Europene la problema pandemiei de coronavirus din regiune, peste 2,4 miliarde EUR fiind puse la dispoziție în toate cele șase țări partenere, într-o combinație de granturi, împrumuturi și asistență macrofinanciară.

Liderii au convenit asupra a cinci priorități pentru Parteneriatul estic după 2020, variind de la creștere economică la tranziție verde, de la digitalizare la buna guvernanță și sporirea conectivității. Pe baza realizărilor de până acum, vor fi stabilite obiective noi, cuantificabile. „Videoconferința de astăzi a consolidat cu siguranță angajamentul nostru colectiv față de Parteneriatul estic, precum și convingerea că Uniunea Europeană și partenerii săi estici sunt mai puternici împreună”, a declarat președinta von der Leyen.

Mai multe informații sunt disponibile în fișele informative despre relațiile UE cu ArmeniaAzerbaidjanBelarusGeorgiaRepublica Moldova și Ucrainanoua politică a Parteneriatului estic după 2020, răspunsul UE la pandemia de coronavirus în regiunea Parteneriatului estic,  stadiul actual de punere în aplicare a celor 20 de rezultate scontate pentru 2020, respectiv despre cele mai importante 10 realizări ale Parteneriatului estic în perioada 2009-2019(link is external).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.