Având în vedere situaţia prezentată recent în spaţiul public, în care un pacient care a consumat droguri a agresat mai multe cadre medicale de la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean din Focşani, atrag atenţia că este nevoie de sisteme mai eficiente de protecţie a medicilor şi a personalului medical, precum şi de combatere a acestor comportamente violente, care se repetă din ce în ce mai des în ultimii ani.

Consider condamnabil acest tip de manifestări şi susţin orice demers legal pentru ca agresiunea împotriva personalului medical să aibă consecinţe foarte drastice.Sunt necesare proceduri de intervenţie de urgenţă atunci când în spitale sunt semnalate agresiuni la adresa personalului medical. Actul medical trebuie să se poată desfăşura în condiţii de siguranţă, respect şi apreciere pentru cei care se luptă să salveze vieţi.

Astfel de evenimente pot contribui la decizia medicilor şi a personalului medical de a părăsi România.Violenţa împotriva personalului medical reprezintă o problemă actuală şi foarte serioasă.

Conform art.652 din Legea 95/2006, faptele de agresiune la adresa personalului din sistemul sanitar se pedepsesc cu închisoarea, în funcţie de gravitatea lor, de la 6 luni la 12 ani. Totodată, Colegiul Medicilor din România a semnat în data de 16 septembrie 2017, la Ljubljana, alături de asociaţii ale medicilor din alte 14 state din Europa Centrală şi de Est, o rezoluţie privind violenţa împotriva medicilor.

Deşi există astfel de reglementări, numărul şi gravitatea acestor fapte sunt în creştere. Aş încuraja încadrarea la ultraj a faptelor de agresiune împotriva personalului medical.Astfel, sancţionarea fermă a actelor de violenţă, va descuraja agresivitatea, permiţând cadrelor medicale să-şi exercite profesia în interesul pacienţilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.