Deputatul sucevean Daniel Popescu, vicepreşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării şi membru al Comisiei pentru agricultură şi silvicultură, a cerut din nou în plenul Parlamentului oprirea proiectului gropii de gunoi din Pasul Mestecăniş.Deputatul USR a mai condamnat faptul că anunţul privind semnarea recepţiei finale a Gropii de Gunoi, a fost făcut chiar de Ziua Bucovinei, în şedinţa Consiliului Judeţean din data de 28 noiembrie 2019.

Proiectul Gropii de Gunoi din Pasul Mestecăniş este probabil cel mai aberant şi contestat proiect de acest tip dintr-un stat membru al UE.“Solicit în numele tuturor celor care luptă de peste 10 ani împotriva acestui proiect aberant, în numele colegilor din USR, să nu fim otrăviţi de Consiliul Judeţean Suceava cu substanţele cancerigene, toxice şi zoaiele ce vor rezulta din deşeurile depozitate la groapa de gunoi din Pasul Mestecăniş. Mai cerem Consiliului Judeţean să îşi asume acest proiect înainte ca imaginile cu muntele de gunoi din inima naturii, prin care trece şi drumul european E576, vor face înconjurul Europei.

Cine va mai veni în Bucovina să se trateze de boli sau să se relaxeze în staţiunile montane? Cine se va expune riscului de contaminare cu substanţe cancerigene din gropa de gunoi, substanţe care vor ajunge în aer, apă şi produsele din carne, lapte, legume sau fructe de pădure din zonă? Cine se va mai caza la pensiunile şi gospodăriile din regiune?”, a declarat deputatul USR Daniel Popescu.Conform studiului de fezabilitate şi opiniilor specialiştilor în domeniu, deşeurile ce vor fi depozitate în groapa de gunoi vor creşte riscul de contaminare cu substanţe cancerigene a populaţiei, apelor, pajiştilor, animalelor sălbatice şi domestice, mierii de albine, a produselor de origine animală – carnea, laptele şi produsele din lapte – şi vegetală – ciuperci şi fructe de pădure sau legume. Această bombă ecologică poate distruge şansele locuitorilor să îşi câştige traiul din agroturism, apicultură şi creşterea animalelor.

Comunitatea locală şi toţi cei care au luptat împotriva acestui proiect îşi păstrează încrederea în justiţie, în instanţele de judecată şi în Direcţia Naţională Anticorupţie, că vor constata lungul şir de ilegalităţi, minciuni, abuzuri şi fraude ale Consiliului Judeţean Suceava, Consiliului Local Pojorâta şi autorităţilor publice responsabile cu avizarea proiectului.“Mai solicităm să nu cheltuiţi sute de mii de lei din banii sucevenilor pe firme private de avocatură care luptă împotriva voinţei unei comunităţi care a fost de la bun început împotriva acestei bombe ecologice.

În al 13-lea an de luptă a comunităţii locale împotriva gropii de gunoi din Pasul Mestecăniş, mai fac un apel la toţi cei implicaţi de la început sau pe parcurs în oprirea gropii de gunoi, să continuăm demersurile pe toate căile legale – inclusiv proteste – pentru a dezvălui falsurile pe care a fost construit acest proiect.”, a conchis deputatul USR Daniel Popescu.În al 101-lea an de la Unirea Bucovinei cu Țara Mamă, avem speranţa că gestul dispreţuitor al Consiliului Judeţean Suceava îi va întări pe toţi cei care cred că lupta noastră trebuie să meargă mai departe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.