Seasonal workers from Romania prepare for their departure flight towards Germany at the International Airport in Cluj Napoca, 500 Km north-west from Bucharest, Romania, 09 April 2020. Several charter aircrafts, carrying seasonal workers for the asparagus and strawberry harvest from Romania, were heading to Germany today. The German government had relaxed the entry ban for foreigners in this case, which applies because of the spread of the SARS-CoV-2 coronavirus, which causes Covid-19 disease. EPA-EFE/ ROMANIA OUT, Image: 513268405, License: Rights-managed, Restrictions: ROMANIA OUT, Model Release: no, Credit line: MANASES SANDOR / EPA / Profimedia

După o Europă cu două sau mai multe viteze, după o Europă a dublului standard, iată că actuala pandemie găseşte o Europă cu două măsuri. Din păcate, se pare că tot românii au de suferit în aceste ultime zile, fiind probabil consideraţi cetăţeni de mâna a doua.Nu înţelegem politica făcută de preşedintele Klaus Iohannis şi aici mă refer la politica externă, îngrijorătoare fiind imaginile de zilele trecute în care cetăţenii români se înghesuiau să plece într-o ţară străina faţă de care, până la urmă, zborurile erau suspendate.

Cunoaştem faptul că, juridic vorbind, suspendarea nu privea şi transportul cu aeronave de stat, conform setului de excepţii prevăzute de art. 8 din Ordonanţa militară nr. 3 sau ştim, de asemenea, că angajatorii străini pot să închirieze curse care sa opereze în regim privat pentru astfel de cazuri, dar stăm să ne întrebăm, totuşi, care este statutul muncitorilor, deci al cetăţenilor români care sunt chemaţi să muncească în diferite domenii de activitate din străinătate, ştiind că cetăţenilor din ţările angajatoare li se recomandă distanţarea socială sau izolarea.

Până la urmă, se fac experimente pe cetăţenii noştri sau se consideră, ironic vorbind, că ai noştri mucitori sunt deja imunizaţi şi că nu ar mai prezenta pericol de contaminare ?Sunt, de asemenea, curios dacă, de exemplu, între România şi Italia sau între România şi Germania ar exista acorduri bilaterale negociate care să aibă ca obiect circulaţia forţei de muncă dinspre ţara noastră spre ţările amintite. Când au fost negociate aceste acorduri şi dacă sunt garantate condiţii minime de securitate pentru muncitorii români ?

S-a negociat pentru aceşti oameni sfera drepturilor şi obligaţiilor corelative şi ce anume se va întampla cu aceşti oameni la terminarea contractului sau în caz de contaminare pe timpul prestării activităţii? Vor beneficia aceştia de facilităţile sistemelor de sănătate din ţările unde au muncit sau vor fi “exportaţi” către România, asemenea unor “mărfuri” refuzate la export ?Acestea sunt întrebări legitime, domnule preşedinte, cu atât mai mult cu cât din relatările unor agenţii de ştiri din Germania, pentru muncitorii români s-au pregătit anumite barăci în vederea cazării, pentru a se realiza, probabil, astfel, distanţarea socială faţă de cetăţeanul german. Acestea fiind spuse, domnule preşedinte, mai sunt românii cetăţeni europeni cu drepturi depline şi garantate sau cetăţeni de mâna a doua care merită orice risc, inclusiv riscul contaminării cu acest virus ucigaş ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.