Deputatul PNL de Brăila, Vasile Varga, a atras atenţia, imediat după evenimentele de la Caracal, asupra anomaliilor cu care se confruntă Poliţia Română care, în urma unor reforme incoerente, a fost golită de responsabilităţi şi ruptă de realităţile din teren.Locul sectoriştilor din mediul urban, care puteau desfăşura activităţi operative pe orice domeniu, făceau anchete în cazuri de mică amploare şi participau la cercetări penale complexe, a fost luat de poliţistul de proximitate, care are drept principală atribuţiune activitate de prevenţie.

Poliţistul de proximitate nu mai este obligat să-i cunoască pe membrii comunităţii, activitatea economică din zonă, astfel că implicarea este tot mai redusă.

Tabloul este similar şi în mediul rural, unde lucrătorul dintr-un post de poliţie a devenit un funcţionar cu program de la 8,00 la 16,00, care face naveta în cel mai apropiat oraş, iar permanenţa este asigurată de patrule mobile, care acţionează pe raza mai multor comune, acoperind, uneori, şi distanţe de 50-60 de kilometri.”Eficienţa unui astfel de mod de organizare este îndoielnică, cât timp poliţistul nu mai are o legătură profundă cu oamenii şi comunităţile în care îşi desfăşoară activitatea.

Mă întreb cum poate un poliţist care nu cunoaşte o comunitate, dar care este nevoit să intervină acolo, după orele 16,00, să-şi facă o imagine complexă şi corectă asupra locului, a oamenilor, a realităţilor privind potenţialul infracţional sau să cunoască firele, adeseori nevăzute, care îi leagă pe membrii comunităţii?”, a declarat deputatul Vasile Varga, în cadrul unei declaraţii susţinute în Camera Deputaţilor.

Semnalele de alarmă trase în ultima vreme, inclusiv de parlamentarul brăilean, l-au determinat pe Mihai Fifor, ministrul Afacerilor Interne, să vorbească despre reînfiinţarea posturilor de poliţie în fiecare comună şi asigurarea permanenţei în cadrul acestora.”Decizia trebuie dublată de regândirea conţinutului muncii de poliţist. Reînfiinţarea posturilor de poliţie, permanenţa sunt la fel de importante ca şi atribuţiile poliţistului, atât în mediul urban, cât şi în cel rural.

Domnule ministru Fifor, dacă într-adevăr vă doriţi să faceţi ceva şi nu vă folosiţi de acest subiect doar pentru campania electorală, atunci aveţi responsabilitatea să schimbaţi lucrurile! Daţi ce nume doriţi lucrătorului din poliţie: sectorist, poliţist de proximitate sau inventaţi orice altă titulatură! Nu ambalajul contează, ci conţinutul. Redaţi acestei munci credibilitatea, răspunderea şi rolul în comunitate! Puneţi în fişa postului obligativitatea unui poliţist de proximitate, indiferent că acţionează în urban sau în rural, de a-şi cunoaşte membrii comunităţii şi unde există potenţialele pericole, redaţi-le capacitatea de a lua decizii şi de a interveni, pentru că doar aşa vom reuşi să avem o Poliţie Română funcţională, eficientă, demnă şi respectată!”, este mesajul deputatului liberal Vasile Varga pentru ministrul Mihai Fifor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.