Senatorul USR Mihai Goțiu îl acuză pe Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, că și-a încălcat promisiunea asumată public la învestire (la solicitarea USR), de aplicare a legii în Parcul Național Semenic – Cheile Carașului.

După o vizită pe care a făcut-o în județul Caraș Severin, ministrul a anunțat că a acordat Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva o nouă amânare, de aproape un an (!), pentru realizarea planului de management al parcului. Adică exact ceea ce își dorea Romsilva, pentru a putea continua să taie după bunul plac pădurile din unul dintre cele mai mari parcuri naționale din România.

”Romsilva se află în culpă gravă și continuată. De peste zece ani administrează PN Semenic – Cheile Carașului fără plan de management, fapt care i-a permis să facă ce a dorit. Interpelările pe care le-am transmis ministerelor și Guvernului, în urma documentărilor de pe teren, din 2017 și 2018, au scos în evidență nereguli și încălcări grave ale legii, precum și tăieri de păduri în contradicție totală cu obiectivele unui parc național. Aspectele semnalate au făcut obiectul unor anchete ale Corpului de control al Ministerului, care au confirmat multe dintre acestea, rapoartele fiind trimise inclusiv către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. La rândul meu, am depus denunțuri penale. Anul trecut, la solicitarea mea, conducerea parcului și responsabili din Romsilva și Minister au fost audiați în Comisia pentru combatarea corupției, cercetarea abuzurilor și petiții din Senat, confirmându-se cele semnalate de mine”, a explicat senatorul USR Mihai Goțiu, membru în Comisia pentru Ape și Păduri din Senat.

Potrivit senatorului USR, toate distrugerile au fost posibile pentru că nu există un plan de management, iar Ministerul a închis, mereu, ochii.

”După ani lungi de amânări și păsuiri, în mai 2018, Romsilva a fost pusă în întârziere de către Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP). Termenul de conformare, în care ar fi trebuit să trimită planul de management către minister pentru aprobare, a fost de 30 de zile. După expirarea acestui termen, Ministerul, prin ANANP, avea obligația să rezilieze contractul de administrare cu Romsilva, pentru neîndeplinirea obligațiilor asumate. Au trecut peste doi ani de la expirarea preavizului , dar miniștrii au refuzat să aplice legea. Astfel, distrugerile din parcul național au continuat”, spune Mihai Goțiu.

La solicitarea USR, aplicarea legii în cazul Parcului Național Semenic – Cheile Carașului a fost una dintre condițiile solicitate și asumate public de către Costel Alexe și Guvernul Orban, în momentul învestirii.

La audierile din Parlament, din luna februarie, Costel Alexe a reiterat promisiunea. Ieri, însă, a acordat un nou termen pentru realizarea planului de management. ”Din păcate nu avem Planul de management al PN Semenic – Cheile Carașului. I-am pus, astăzi, în vedere directorului parcului, că dacă nu se ține de termene pentru planul de management va avea o reală problemă”, a declarat, ieri, Costel Alexe, după o vizită în zonă.

”Să nu ne inducă în eroare tonul belicos și ultimativ al ministrului. În realitate, exact această amânare e ceea ce își dorea Romsilva! Mi-e greu să cred că, într-un an – cât e noua amânare -, Romsilva va reuși să realizeze un plan de management corect, după ce n-a făcut asta timp de mai bine de zece ani. Exceptând, desigur, cel mai sumbru scenariu, în care Agenția pentru Protecția Mediului și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor vor aviza, respectiv aproba un plan de management distructiv, așa cum visează Romsilva”, a menționat Mihai Goțiu.

Acesta mai arată că vizita lui Costel Alexe în PN Semenic – Cheile Carașului a fost una propagandistică, la finalul căreia a transmis mesajul de mușamalizare așteptat de Romsilva și nu mesajul la care sperau cei peste 20.000 de cetățeni care au semnat petițiile Declic pentru salvarea Parcului Național Semenic – Cheile Carașului.

”Domnul Costel Alexe nu ne-a mințit, în față, doar pe noi, cei din USR ori pe parlamentarii și jurnaliștii prezenți la audieri, ci pe toți cetățenii României. Ieri, a dovedit că este doar un pion în mâna șefilor Romsilva și că nu e deloc întâmplător faptul că directorul general al Regiei, Teodor Țigan, își permite să jignească fără jenă activiștii de mediu și societatea civilă. Ce se întâmplă cu Parcul Național Semenic – Cheile Carașului e dovada clară că Romsilva e stat în stat, că are la mână parlamentari și miniștri și că nu dă doi bani pe voința cetățenilor, proprietarii reali ai pădurilor și ariilor naturale protejate pe care le administrează. De la domnul Costel Alexe nu mă aștept să-și dea demisia. Cei care mint cu atâta nonșalanță nu înțeleg ce înseamnă o demisie de onoare. Așadar, există un singur mod de a scăpa de acest balaur – la vot, având grijă să alegeți politicieni care n-au depins și nu depind de banii murdari rezultați din tăierile ilegale de păduri!”, a încheiat senatorul USR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.