„Situația epidemiologică atât la nivel european cât și național se agravează constant. În ultima zi am avut peste 100 de români care au pierdut lupta cu virusul.

Ne așteaptă o perioadă foarte dificilă și e nevoie de eforturi susținute. 

Lupta cu virusul se duce pe două fronturi: prevenție și spitale. Am dorit să am o discuție aplicată cu experți rescunoscuți de ATI care mi-au prezentat o analiză a resurselor ATI la nivel național.

Când vorbim de resurse vorbim atât de paturi cât și de personal medical. Guvernul a elaborat o strategie de creștere a capacității. În tot acest timp Ministerul Sănătății a desfășurat proceduri de achizție.

Astfel, la acest moment avem conform rapoartelor 3.065 de paturi de ATI pentru toți pacienții, nu doar COVID. 2.252 de ventilatoare, 2.756 de monitoare și o serie de echipamente achiziționate cu diverse surse de finanțare.

La acestea se adaugă 5 unități de terapie intensivă mobilă cu un total de 169 de paturi. 

În ceea ce privește doar ventilatoarele de ATI funcționale, în aprilie-octombrie 2020 creșterea capacității de ventilatoare la nivel național a fost de 73% și până în decembrie încă 15%. De la începutul pandemiei până acum capacitatea s-a dublat.

Am solicitat foarte concret date despre București și aici vom avea în 7 spitale o extensie a capacității ATI și pot să vă spun că în următoarele 10 zile vom avea în plus 123 de paturi ATI.

Așadar, autoritățile au acționat și au planuri clare astfel încât să fie asigurate condițiile necesare pentru pacienții care ajung la ATI în stare gravă.

Accesarea fondurilor europene va duce la o creștere a capacității.

Se va achiziționa prin proceduri specifice întreaga gamă de aparatură necesară. Accesarea acestor fonduri va avea un impact extrem de important. 

Cifrele sunt calculate cu precizie de specialiști. De exemplu, 662 de paturi de ATI de înaltă performanță au fost deja avizate pentru finanțare din acest program.

Pentru a stopa răspândirea virusului este nevoie și de implicarea noastră, a cetățenilor. Oricâte măsuri vor lua autoritățile nu sunt suficinete dacă nu suntem cu toții parte a acestui efort național.”, a declarat președintele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.