„Bună ziua. Dragi români, în primul rând vreau să vă mulțumesc pentru că ați respectat măsurile impuse de autorități în aceste zile de sărbătoare. Sunt foarte bucuros să constat că am reușit, cu toții împreună, să facem ceea ce ne-am propus. În speță, fiecare să stea acasă și să sărbătorim Învierea Domnului așa cum am putut mai bine, în această perioadă de pandemie.

Vreau să mulțumesc și bisericilor, preoților care au avut o contribuție semnificativă în a organiza ceremoniile religioase în așa fel încât românii să nu se expună pericolului de contaminare. Mulțumiri se cuvin și autorităților care au fost prezente, care au știut să intervină atunci când a fost cazul și au știut să vină în ajutorul oamenilor acolo unde a fost nevoie. Mulțumiri speciale medicilor și personalului medical, care – în timp ce majoritatea a stat acasă și a sărbători în liniște Paștile – au fost la serviciu și au avut grijă de cei bolnavi.

Totuși, în acest context general foarte bun au fost câteva chestiuni cu iz clar negativ și vreau aici să condamn cu fermitate acele manifestări violente, care au fost puține, dar foarte vizibile. Au fost, din păcate, oameni care nu au înțeles despre ce este vorba, de ce trebuie să respecte normele. Și în aceste chestiuni trebuie să laud autoritățile, care au intervenit rapid și ferm. Așa trebuie să rămână în continuare. Nu putem să tolerăm astfel de evenimente, astfel de încălcări ale normelor, în condițiile în care marea majoritate a românilor a respectat foarte bine toate normale, acolo unde nu se respectă trebuie intervenit prompt, ferm și așa se va întâmpla și în continuare.

Este timpul să ne gândim la ceea ce se numește un plan de relaxare, atunci când condițiile vor fi îndeplinite. Este acum în vigoare un decret pentru starea de urgență, care se termină pe data de 15 mai. După data de 15 mai, dacă numărul de persoane infectate scade, dacă numărul de decese scade, dacă noi respectăm cu toții măsurile impuse și lucrurile merg înspre bine, este clar că putem să intrăm atunci într-o fază de relaxare. Vreau să spun însă de la început că această relaxare va fi făcută în pași, nu va exista o relaxare dintr-o dată, pentru că specialiștii ne spun că virusul nu va dispărea, deci va trebui să continuăm să trăim cu anumite restricții.

Aceste chestiuni se hotărăsc în baza dovezilor științifice și medicale de către politicieni, vor fi discutate în detaliu cu specialiștii, cu comitetul științific, cu cei care sunt efectiv implicați în gestionarea epidemiei. Vor fi aduse la cunoștința publicului de către autoritățile care se ocupă concret de aceste chestiuni. Voi face eu declarații, premierul, ministrul Sănătății, ministrul de Interne, iar pe partea economică, unde iarăși se lucrează pe un pachet de repornire a economiei, sigur că ministrul Economiei va face aceste declarații.

În niciun caz aceste măsuri nu vor fi anunțate de cineva care vrea să se profileze poate politic, poate în alt fel. Și am avut chiar în aceste zile un contra exemplu, de la un institut de altfel bine cotat. A apărut o documentație care venea să explice ce trebuia făcut. Așa nu se poate. Nu poate fiecare institut, oricât de bine ar fi cotat, să vină cu un plan propriu, să-l pună pe masă și să spună așa se va întâmpla. Lucrurile se vor întâmpla așa cum vor fi decise de autorități, în baza dovezilor clare.

Într-un astfel de plan, cineva propunea, de exemplu, o măsură aberantă, cum că persoanele peste 65 de ani să fie carantinate, ba chiar să fie luate de acasă și să fie duse într-o zonă de carantină. Așa ceva nu se va întâmpla, este inacceptabil. Trăim într-o societate liberă, care se protejează în cazul epidemiei, dar în niciun caz nu venim cu astfel de măsuri totalitare. Deci persoanelor în vârstă le spun clar: Stați liniștiți, nu vine nimeni să vă ia de acasă, să vă ducă în carantină, nu vine nimeni să vă impună lucruri inumane. Atunci când va fi nevoie vom veni și vă vom explica ce măsuri trebuie luate ca să vă protejați voi față de această boală. În niciun caz statul nu va veni să impună astfel de măsuri inumane, care nici măcar nu trebuie discutate într-o societate din secolul XXI.

Astfel de planuri prost gândite nu fac decât să inducă panică în populație, ori panica este ultimul lucru de care avem nevoie. Toată lumea trebuie să fie responsabilă, inclusiv cei de la institute, inclusiv oamenii care sunt considerați experți. Nu putem să avem un plan pentru fiecare, noi trebuie să avem un plan pentru România, iar la acest plan lucrăm. Chiar acum câteva minute am încheiat o întâlnire în care am evaluat impactul măsurilor în aceste zile de sărbătoare.

Este important să știm că după 15 mai vom începe să implementăm măsuri de relaxare. Este la fel de important să știm că vor fi graduale. La început vor fi posibile activități care reprezintă un risc minim de infectare cu acest virus. Este evident nevoie de o evaluare a medicilor, specialiștilor, dar și o evaluare economică, fiindcă noi ne dorim să repornim economia. Este foarte important să înțelegem că relaxare înseamnă că autoritățile se vor implica mai puțin în viața fiecăruia, și atunci responsabilitatea revine mai mult decât până acum fiecăruia dintre dumneavoastră. Fiecare dintre noi va fi mai responsabil în privința chestiunilor care îl privesc direct. Fiecare va trebui să aibă mai multă grijă de el, de familia lui și de cei apropiați.

Este prea devreme să relaxăm acum aceste măsuri, ceea ce am detaliat se referă la perioada de după 15 mai. Dacă respectăm până atunci foarte bine, cum am făcut și până acum, măsurile impuse de autorități, sigur va duce la o îmbunătățire a traiului nostru, al fiecăruia. Aceste măsuri vor fi luate de guvernanți împreună cu mine, vi le vom comunica și împreună, dragi români, vom trece cu bine de această epidemie”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.