Declarația președintelui Klaus Iohannis: 

„Am finalizat întâlnirea pe care am avut-o cu premierul și mai mulți miniștrii, am analizat situația în care ne aflăm. O să încep cu ceva legat de zilele care au trecut. Am văzut cu toții că lucrurile au stat destul de bine. Sunt foarte mulțumit de felul în care oamenii au reacționat la apelul autorităților și chiar dacă a fost 1 mai nu am avut încălcări semnificative ale regulilor. 

Am analizat mai multe chestiuni și unele dintre deciziile pe care le-am luat sunt de interes.

În primul rând starea de urgență nu va fi prelungită. Nu voi emite un nou decret. Și în acest fel data de 14 mai este ultima zi de stare de urgență. Începând din 15 mai pentru a ține epidemia sub control vom intra într-o stare de alertă. 

Această stare de alertă este prevăzută de legislația specifică care clarifică cum se acționează în situația unei epidemii. 

Situația nu s-a îmbunătățit încă. Nu vreau să apară impresia că epidemia a trecut. Nu a trecut, din păcate. Am avut și astăzi peste 300 de persoane testate pozitiv. 

Însă, trebuie să mergem mai departe și asta se concretizează în starea de urgență. 

Câteva lucruri se schimbă. După 15 mai ne putem mișca în interorul localității unde avem treabă. Deplasările să se facă atunci când sunt necesare. 

Relaxarea se va face pas cu pas și fiecare pas va dura 2 săptămâni. Următorul calup de relaxare va veni la începutul lunii iunie.

Din 15 mai vom vea la dispoziție saloanele de îngrijire personală. De asemenea se vor redeschide cabinetele stomatologice și muzeele. 

Măsurile de relaxare nu se aplică în localitățile care sunt în carantină. 

Acolo această relaxare nu va avea loc decât atunci când ni se spune de la experți că pericolul este diminuat.

Deplasările vor fi restricționate pentru a pleca din localitate. Sunt câteva excepții. Este voie să se plece pentru probleme medicale, în interes de serviciu, pentru sport individual. Deci sporturile individuale vor fi permise. Rămâne restricția că sunt interzise întâlnirile cu mai mult de trei persoane.

Un aspect important. Sportivii de persformanță vor putea în condiții speciale să înceapă cantonamentele dar nu vor începe competițiile sportive decât după o perioada destul de lungă. Pentru amatori nu se deschid bazele sportive.

În final vreau să menționez o temă, chestiunea care ține de autonomia Ținutului Secuiesc.

Am făcut atunci niște afirmații. Eu nu am niciun fel de problemă cu persoanele de etnie maghiară. Îi repsect. Marea majoritate sunt oameni de treabă, harnici. Problema pe care o am este cu politicienii, în special din PSD care au încercat să promoveze legislație care privește autonomia Ținutului Secuiesc. Este surprinzător și supărător. 

Au încercat să se scoată și după scurt timp au picat legislația în Senat. Dar iată că vin dovezi că nu a fost o chestiune singulară. Culmea, în Senat a trecut tot tacit o altă chestiune a UDMR, un cod administrativ în varianta UDMR.

Acest cod introdus de UDMR prevede obligativitatea limbii maghiare în unele zone din Ardeal. De data aceasta, PSD nu poate să spună că nu a știut. Pentru că a trecut prin comisiile Senatului unde membrii PSD au votat pentru. 

Acum, probabil după ce am arătat public vor găsi o formă să voteze și împotriva acestei legi

Nu putem să ne facem că nu vedem cum PSD e în situația de a promova anumite legi care vin să ducă la autonomia Ținutușui Secuiesc ori așa ceva e pur și simplu neconstituțional și nu voi tolera apariția unor astfel de legi”, a declarat Klaus Iohannis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.