În calitate de for decizional, Camera Deputaţilor a adoptat o propunere legislativă care reglementează şi pedepseşte diferite forme de hărţuire la locul de muncă.

Este vorba, în primul rând, de hărţuirea morală, definită ca fiind „comportamentul exercitat cu privire la un angajat, de către un alt angajat care este superiorul său ierarhic, de către un subaltern şi/sau de către un angajat comparabil din punct de vedere ierarhic, în legătură cu raporturile de muncă, care să aibă drept scop sau efect o deteriorare a condiţiilor de muncă, prin lezarea drepturilor sau demnităţii angajatului, prin afectarea sănătăţii sale fizice sau mentale sau prin compromiterea viitorului profesional al acestuia”.

Un astfel de comportament manifestat la serviciu va fi penalizat în oricare dintre următoarele forme: „a) conduită ostilă sau nedorită; b) comentarii verbale; c) acţiuni sau gesturi”, iar faptele urmează a fi sancţionate disciplinar, contravenţional sau penal.

Hărţuirea morală la locul de muncă săvârşită de către un angajat, prin lezarea drepturilor sau demnităţii unui alt angajat, se pedepseşte cu amendă de la 10.000 lei la 15.000 lei, mai prevede legea trimisă la promulgare.Consider că este o lege binevenită pentru angajaţii români, deoarece se ştie că, îndeosebi femeile, pot fi foarte uşor victime ale hărţuirii psihologice şi morale.

Astfel de fapte, spre exemplu conduită ostilă, acţiuni, gesturi şi comentarii verbale, pot afecta parcursul profesional al angajaţilor, precum şi calitatea muncii prestate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.