Este deja o certitudine că Guvernul PNL condus de Ludovic Orban îşi va asuma răspunderea pentru Legea Bugetului de Stat pentru 2020, o premieră deloc fericită pentru România post-decembristă.Folosindu-se de nişte pretexte cât se poate de copilăreşti, liberalii se pregătesc să treacă, prin asumarea răspunderii, un buget care confirmă tot ceea ce noi, cei de la PSD, am avertizat că se va întâmpla: tăieri şi austeritate pentru cei mai mulţi dintre românii de rând.

Proiectul prezentat de Guvernul Orban arată cât se poate de clar că vor primi mai puţini bani Ministerele Educaţiei, Sănătăţii, Agriculturii şi Dezvoltării Regionale. Sunt domenii vitale pentru români şi pentru România care, la adăpostul minciunilor despre „greaua moştenire“, sunt acum lovite din plin de tăierile dictate de liberali şi de „măcelarul“ de la Finanţe, Florin Cîţu.

Este aproape de neînţeles cum, cu nonşalanţă, PNL vine acum şi ne propune un buget mai mic pentru Educaţie faţă de bugetele din anii când PSD a fost la guvernare. Asta în contextul în care ne amintim cu toţii cât de mult au trâmbiţat, atât cei de la PNL, cât şi preşedintele Klaus Iohannis, despre proiectul lor intitulat „România educată“. Ba mai mult, liberalii au luat la ţintă şi salariile profesorilor, pe care le consideră a fi „prea mari“. O lovitură mârşavă pentru o categorie profesională extrem de importantă pentru viitorul acestei naţiuni. Dar ce să faci, asta este „România educată“.Surprinzător, dar sănătatea românilor îi deranjează foarte rău pe liberali.

Au pregătit pentru Ministrerul Sănătăţii o reducere cu aproape 25% a bugetului faţă de bugetul din 2019! Prin această măsură vor fi afectaţi, direct, milioane de români a căror sănătate şi chiar viaţă depinde de finanţarea corespunzătoare a spitalelor şi clinicilor din mediul rural şi cel urban. Probabil că, pentru PNL, „România normală“ este una cu cetăţeni fără acces la sănătate şi educaţie!În mod paradoxal, deşi Guvernul PNL taie bani de la cele mai multe ministere, fondurile nu se regăsesc nici măcar în investiţii! Parcă acum câteva luni ţipau că PSD-ul a blocat investiţiile în România. Acum nu vedem creşteri nici la Ministerul Dezvoltării Regionale, nici la Agricultură, două ministere care vor primi, la rândul lor, bani mai puţini comparativ cu anul 2019!?

Sumele nu se regăsesc nici măcar în bugetul Ministerului Transporturilor, care, sperăm, va duce la bun sfârşit proiectele începute de Guvernarea PSD, pentru că România are mare nevoie de o infrastructură adecvată. Și-atunci, în condiţiile în care avem creştere economică, unde sunt direcţionate sumele luate de la şcoli, spitale, reţele de irigaţii ori alimentările cu apă şi canal din comune, oraşe, municipii?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.