Deputatul USR, Silviu Dehelean, va depune în această sesiune parlamentară un proiect de lege care să restabilească statutul excepţional al exproprierilor, după ce Consiliul Local Oradea a decis exproprierea a 19 imobile pentru construcţia unor parcări în centrul oraşului, într-un proiect de „regenerare urbană”.Cu siguranţă, cazul de la Oradea nu este singular din moment ce legile au fost modificate, în ultimii ani, în aşa fel încât exproprierea să se poată face practic pentru orice doreşte o administraţie locală.Legislaţia privind exproprierea a fost modificată de patru ori într-un singur an.

Societatea a fost prea atentă la dreptul penal şi constituţional ca să mai vadă modificările profunde pe care le suferă proprietatea. Dintr-o excepţie strictă, care avea în vedere interese largi ale societăţii şi utilitatea publică (în acelaşi sens larg), exproprierea a ajuns un instrument pentru regenerare urbană, un termen foarte larg, care poate îngloba aproape orice: spaţii verzi, parcări şi parteneriate public-private.

Silviu Dehelean consideră că legislaţia privind exproprierea trebuie sa fie cât mai strictă şi explicită, pentru a nu lăsa nicio formă de influenţă personală a decidenţilor să intre peste dreptul de proprietate al fiecărui cetăţean. Ori tocmai asta s-a întâmplat prin aducerea deciziei la nivel de autorităţi locale în numele aşa-zisei “regenerare urbană“, pentru spaţii verzi, parcări sau parteneriate private.

Prin aceste modificări dreptul de proprietate a ajuns la discreţia poftelor potentaţilor locali, baroni sau nu, şi al clientelei politice, îmbogăţită în ultimii treizeci de ani, care poate să invoce oricând un parteneriat public-privat.„Practic, dreptul de proprietate este golit de componenta garanţiei constituţionale şi este abandonat la bunul plac al şefilor locali. Consiliul Local poate decide să exproprieze terenuri întregi, să demoleze zeci de case, aşa cum se întâmplă astăzi în Oradea, dacă s-a stabilit că proiectul este parte din strategia de „regenerare urbană”, dacă viziunea edilului cere un parc în acel loc, ba mai mult, chiar şi atunci când un partener de casă al politicienilor locali îi convinge să demareze un parteneriat public-privat pe acea proprietate.

Astfel, de unde nu se puteau face deloc exproprieri pentru proiecte majore, parlamentarii au trecut procedura în extrema cealaltă. Acum exproprierile se pot face pentru orice proiect pe care primarul sau şeful de judeţ le consideră importante, chiar dacă nu sunt”, a declarat Silviu Dehelean, deputat USR, membru al Comisiei juridice şi unul dintre contestatarii la CCR ai acestei legi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.