Coronavirus economic impact concept image

Rata şomajului în România ar urma să urce la 8% în 2020, de la un minim istoric de 3,9% în 2019, ca urmare a pierderii locurilor de muncă din cauza pandemiei de coronavirus. Aceasta ar fi cea mai mare creştere înregistrată vreodată într-un singur an, potrivit unei analize Fitch Ratings.

Analiştii Fitch se aşteaptă, de asemenea, ca deficitul bugetar să urce la 8% din PIB în 2020, ca urmare a scăderii veniturilor, în condiţiile în care majoritatea sectoarelor economice suferă o majorare a cheltuielilor. Prognoza Fitch este chiar mai pesimistă decât a ministrului Finanțelor, Florin Cîțu, care a anticipat un deficit de 6,7%. Fitch se aşteaptă ca deficitul să se reducă la 4,2% din PIB în 2021, graţie în parte şi revenirii activităţii economice.

„Prognoza noastră se bazează pe presupunerea că guvernul va ţine sub control cheltuielile non-discreţionare, în particular prin reducerea sau anularea majorării pensiilor cu 40% în luna septembrie. Cu toate acestea, contextul politic complicat ar putea afecta aceste planuri şi ar putea duce la o deteriorare mai prelungită a indicatorilor financiari. Pe ansamblu, în pofida eforturilor actualei administraţii pentru a îmbunătăţi managementul fiscal, istoricul slab al României în ceea ce priveşte consolidarea fiscală agravează riscurile în scădere asupra ratingului”, avertizează Fitch.

sursa:Digi24, Agentia de evaluare financiara Fitch

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.