Deputatul USR, Silviu Dehelean, membru al Comisiei juridice si secretar al Biroului permanent al Camerei Deputaţilor, a reacţionat la declaraţiile liderului PSD, Liviu Dragnea, privind limitarea accesului cetăţenilor europeni la terenurile agricole din România, explicând că românii vor fi cei afectaţi, în final.

Propunerile susţinute de Liviu Dragnea desfiinţează elemente esenţiale ale proprietăţii private şi vor avea ca efect ieftinirea artificială a terenurilor din România, în detrimentul fermierilor autohtoni, explică deputatul Dehelean.

”Într-o tentativă de ultranaţionalism frenetic, Liviu Dragnea redeschide discuţia despre străinii care ne cumpără pământul, hectar cu hectar. Însă, spre deosebire de Mihai Eminescu, mult mai sincer şi pătimaş în abordarea sa poetică (”Cine-au îndrăgit străinii / Mânca-i-ar inima câinii”), Liviu Dragnea joacă necredibil rolul patriotului. Demonstraţia e simplă: declarativ, domnul Dragnea se opune străinilor care achiziţionează terenuri agricole în România, mulţumită unei legi adoptate în plină guvernare pesedistă. Inutil de precizat, domnul Dragnea nu s-a opus legii la momentul intrării în vigoare, însă e uşor explicabil, pe atunci avea alte subiecte de campanie.

Însă modul prin care domnul Dragnea vrea să limiteze accesul străinilor la terenurile agricole româneşti nu e doar greşit – din toate punctele de vedere, de la cel juridic, la cel moral – ci e şi extrem de periculos pentru fermierii români. Căci, aşa cum se întâmplă de fiecare dată când nişte neprofesionişti abordează subiecte extrem de sensibile, victimele vor fi altele decât cele vizate.Pe scurt, dacă măsurile promovate de domnul Dragnea şi colegii din PSD vor intra în vigoare, companiile cu capital străin vor putea în continuare să dobândească folosinţa terenurilor, fie prin contracte de arenda, fie utilizând resursele generoase aflate la dispoziţie, adică timp şi bani.Fermierii români, însă, vor fi puternic afectaţi de legea pesedistă.

În primul rând, fermierii nu vor mai putea vinde terenurile atunci când doresc şi cui doresc, ci vor trebui să respecte o listă de preemptori stabilită de stat. Iar înainte de a se îndrepta spre un cumpărător de pe piaţa liberă, fermierii vor fi obligaţi să vândă statului. Mai mult decât atât, fermierul care va dori să înstrăineze terenul cumpărat cu mai puţin de 15 ani în urmă va fi obligat să îl vândă statului, la un preţ stabilit de funcţionarii publici.

Deci, dincolo de toate măsurile birocratice pe care le inventează (termenul pentru procedurile prealabile unui contract de vânzare-cumpărare va ajunge la 80 de zile), ultrapatriotul Liviu Dragnea va genera o scădere periculoasă a preţurilor terenurilor agricole din România. Tinerii fermieri vor fi cei mai afectaţi, iar proprietarii unor mici parcele vor fi practic scoşi din circuit. De ce? Pentru că Liviu Dragnea s-a decis să se joace de-a naţionalismul prost înţeles cu agricultura românească”, a declarat deputatul Silviu Dehelean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.