La o lună de la adoptarea de către Parlament, legea de înființare a „DNA-ului pădurilor” nu a intrat în vigoare pentru că Guvernul PNL a găsit de cuviință să o atace la Curtea Constituțională. Uniunea Salvați România îi solicită premierului Ludovic Orban să explice public motivele pentru care a luat o decizie în favoarea hoților de lemne.
„DNA-ul Pădurilor trebuia să fie astăzi în vigoare, dar președintele nu s-a grăbit să promulge legea, probabil ca să dea timp Guvernului PNL să scrie sesizarea la CCR. Este inadmisibil jocul dublu pe care îl face PNL. În Parlament, PNL s-a abținut la vot în Camera Deputaților și, ulterior, a votat pentru lege la Senat, pentru ca apoi Guvernul să atace legea la CCR. Atât de puternice sunt legăturile între mafia lemnului și PNL? Îi cer premierului Ludovic Orban să explice public de ce a contestat la CCR DNA-ul Pădurilor. PNL este apărătorul hoților de lemne?”, declară senatorul USR Allen Coliban.
„Vă întrebați care va fi efectul acestui atac la CCR și amânarea înființării DNA-ului Pădurilor? Hoții pădurilor României se vor simți încurajați să-și continue activitate, din moment ce chiar Guvernul se luptă să blocheze legea care ar permite cercetarea penală a faptelor lor. Puneți cap la cap toate aceste acțiuni: modul în care PNL vrea să preia șefiile Direcțiilor Silvice și a Gărzilor Forestiere, blocarea DNA-ului Pădurilor și… campaniile electorale, și o să înțelegeți care e miza și ce prăpăd va urma în această perioadă în păduri”, declară și senatorul USR Mihai Goțiu.
„În privința blocării de către PNL a înființării DNA-ului pădurilor, dezamăgirea mea este maximă. Știm că unii lideri PNL au interese în privința exploatărilor de masă lemnoasă, am văzut că în tot parcursul legislativ PNL s-a opus din răsputeri la înființarea DNA-ului pădurilor, iar acum vedem Guvernul că atacă acest proiect la CCR pe motivul că… Guvernul nu a prezentat fișa financiară. Ce i-a împiedicat să prezinte acestă fișă? Așteptau invitații speciale, rugăminți? Alte pretexte de contestare la CCR sunt legate de competența DIICOT, reținându-se în contestația PNL că proiectul nostru încalcă competența DIICOT, ca și cum această competență ar fi o chestiune stabilită prin Constituție, nu prin lege. Parlamentul este singurul în măsură să stabilească regulile de competență ale diverselor structuri de parchet. Indiferent că place sau nu DIICOT-ului, Parlamentul este cel care stabileste dacă înfracțiunile de mediu care au legătură cu criminalitatea organizată sunt de competența DIICOT sau DIIM. Adevărul este că PNL nu suportă gândul ca USR să aibă inițiative legislative de succes și face tot posibilul să le blocheze. Asta chiar cu prețul de a avantaja mafia lemnului. În fața unei asemenea atitudini nu are cum să nu te cuprindă un sentiment profund de lehamite! Îi asigur pe colegii peneliști că, în ciuda tuturor blocajelor care vin din partea lor, DNA-ul pădurilor va fi în cele din urmă înființat!”, precizează și deputatul USR Stelian Ion.
Potrivit adresei CCR, prin care se solicită un punct de vedere Senatului cu privire la sesizarea Guvernului, termenul anunțat pentru ședință este 30 septembrie.
Ceea ce înseamnă câteva luni bune de întâziere în înființarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu. Între timp, în fiecare an, din pădurile României dispar, fără acte, 20 de milioane de metri cubi de lemn.
Nu vom renunța și nu ne demobilizăm! DNA-ul pădurilor va fi creat și prăduitorii pădurilor României vor fi trași la răspundere!