Parlamentarul Daniel Popescu, ales deputat în Circumscripţia nr. 43 – Diaspora, în prezent vicepreşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării şi membru în Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, ia act cu surprindere şi dezamăgire de faptul că procesul privind amplasamentul depozitului de gunoi de la Pojorâta, judeţul Suceava, va fi reluat de la zero.

Acest lucru a fost decis de Curtea de Apel Iaşi în data de 3 mai 2019, după ce judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au stabilit în data de 10 ianuarie 2019 strămutarea dosarului la instanţa ieşeană.

Decizia rejudecării procesului arată nu atât complexitatea indiscutabilă a dosarului, cât mai ales greutatea intereselor aflate în joc. Consiliul Judeţean Suceava continuă să îşi susţină cauza cu o încăpăţânare neverosimilă şi plăteşte bani grei din fonduri publice o firmă de avocatură privată pentru a apăra acest proiect absurd în instanţă.

Amplasamentul unei gropi de gunoi în pasul bucovinean Mestecăniş este un proiect absurd din toate punctele de vedere. Sucevenii, locuitorii din regiune, organizaţiile de mediu şi mulţi specialiştii sunt ferm împotriva locaţiei alese. Acesta este unul dintre cele mai frumoase locuri din Bucovina şi din întreaga ţară, fiind extrem de cunoscut printre practicanţii turismului montan şi eclezial.

Pasul Mestecăniş se află în imediata vecinătate a drumului european care face legătura între Moldova şi Ardeal şi este situat la peste 1.000 de metri altitudine, în apropierea multor mănăstiri bucovinene, care sunt recunoscute ca aparţinând patrimoniului cultural românesc şi universal. Construcţia unui depozit de deşeuri în acest ţinut este deopotrivă un abuz şi un sacrilegiu faţă de de valoarea istorică şi turistică a acestor locuri.Deputatul USR a cerut sprijinul colegilor parlamentari din judeţul Suceava în susţinerea acestei cauze.

Este binevenită orice iniţiativă din partea dumneavoastră pentru a convinge autorităţile judeţene şi locale să renunţe la proiect şi să repare daunele deja făcute. “Noi, cei care suntem deja în această luptă, vom continua să ne opunem cu vehemenţă acestui proiect. Am început inclusiv demersurile pentru sesizarea mai multor instituţii europene, abilitate să se pronunţe în astfel de cazuri.

Nu ne vom opri până când depozitul de gunoi din inima Bucovinei nu va fi anulat şi înlăturat definitiv. Vă rog pe această cale să veniţi alături de noi!”, a declarat deputatul Daniel Popescu.

Prin această decizie a Consiliului Judeţean Suceava de a iniţia şi continua acest demers în condiţiile unui întreg complex de evidenţe care demonstrează caracterul nociv al acestui proiect pentru oameni şi mediu este deopotrivă consternant şi de neînţeles. Singurele explicaţii plauzibile pentru absurditatea Consiliului Judeţean Suceava în faţa atâtor dovezi în favoarea anulării proiectului sunt cele care ţin de interese politice şi financiare obscure, inclusiv suspiciuni de fraude din fonduri europene.Soluţiile sunt simple, evidente, dar greu de pus în aplicare, având în vedere eventualele consecinţe asupra celor implicaţi în acest proiect.

“Pentru evitarea unei dezastru ecologic în pasul bucovinean Mestecăniş, este necesar ca acest proiect să fie anulat definitiv şi ca vegetaţia distrusă până acum prin decopertare şi excavare să fie refăcută. De asemenea, este nevoie de căutarea unui amplasament adecvat pentru un depozit de deşeuri, care să afecteze cât mai puţin oamenii şi mediul înconjurător”, a transmis Daniel Popescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.