Deputatul PMP Constantin Codreanu, Preşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, a participat, joi, 6 septembrie, în Parlamentul European la Dezbaterea „Diaspora românească – gazată în România, respectată în Uniunea Europeană”, organizată de către ROMBEL.

„Mă bucură prezenţa europarlamentarilor şi deputaţilor români de la diferite partide, pentru că nu trebuie să existe diferenţe politice atunci când vorbim despre interesele diasporei. Regret lipsa reprezentanţilor Guvernului care ar fi putut să prezinte propriul punct de vedere cu privire la evenimentul din 10 august.
Condamn cu fermitate intervenţia disproporţionată a jandarmilor şi le solicit colegilor parlamentari să nu mai blocheze înfiinţarea unei comisii de anchetă privind acţiunile autorităţilor la protestul diasporei”, a declarat Constantin Codreanu.
Deputatul Constantin Codreanu a prezentat în Parlamentul European principalele rezultate pe care le-a obţinut în ultimele 10 luni de activitate parlamentară, între care majorarea bugetului alocat Ministerului pentru Românii de pretutindeni în decembrie 2017, adoptarea a trei legi esenţiale: Legea 224/2018(299/2007 modificată) privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, Legea 248/2005 care prevede prelungirea valabilităţii paşapoartelor simple electronice de la 5 la 10 ani şi Legea 86/2016 privind instituirea centrelor comunitare româneşti în străinătate.
„Datorită insistenţelor pe care le-am avut, alături de reprezentanţi din societatea civilă, am evitat desfiinţarea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni. Cu toate acestea, Parlamentul României a aprobat un buget de doar 8 milioane de lei pentru sprijinirea activităţii românilor de pretutindeni şi a organizaţiilor reprezentative ale acestora. Românii de pretutindeni, din comunităţile istorice şi diaspora emergentă, reprezintă circa 12 milioane de persoane. În acelaşi timp, pentru sprijinirea organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale din România au fost alocate 250 milioane de lei. Cetăţenii minoritari de origine neromână reprezintă circa 2 milioane de persoane, iar asociaţiile lor beneficiare sunt doar 18. Nu mă refer la reducerea bugetului pentru minorităţile naţionale, ci la suplimentarea bugetului Ministerului pentru Românii de pretutindeni pentru a transforma în practică politicile pe care le anunţă şi pentru a susţine cu adevărat comunităţile de români din afara graniţelor ţării. Totodată, ar trebui să luăm exemplul Ungariei în ceea ce priveşte asistenţa cetăţenilor din afara graniţelor ţării, prin agenţii ale diasporei la nivel de ministere. Nu în ultimul rând, voi cere în continuare o corectă reprezentare numerică a diasporei în cele două Camere ale Legislativului conform normelor legale”, a declarat Constantin Codreanu la evenimentul de la Bruxelles.Deputatul PMP Constantin Codreanu, Preşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, a lansat un apel către decidenţii politici să lase carnetele de partid în activitatea ce vizează diaspora şi să-şi consolideze forţele în numele sprijinului românilor de pretutindeni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.