Premierul Ludovic Orban a avut astăzi, la Palatul Victoria, consultări cu reprezentanții Asociației Comunelor din România asupra mai multor teme privind activitatea administrației publice locale.

În perspectiva definitivării proiectului rectificării bugetului pentru anul 2019, prim-ministrul a precizat că sunt avute în vedere trei criterii obiective de alocare a resurselor financiare suplimentare pentru comunitățile locale:

  • Asigurarea cofinanțării necesare pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene;
  • Alocarea resurselor pentru plata drepturilor persoanelor cu dizabilități și a celor de care beneficiază însoțitorii acestor persoane;
  • Acoperirea cheltuielilor necesare pentru funcționarea serviciilor curente oferite cetățenilor de către administrația locală.

O altă temă adusă în discuție de primari s-a referit la procedurile birocratice stufoase  pe care reprezentanții administrației trebuie să le parcurgă în pregătirea și implementare proiectelor de dezvoltare locală. În acest context, șeful Executivului a precizat că un obiectiv al Guvernului constă în simplificarea procedurilor administrative și informatizarea activității administrației, astfel încât implementarea investițiilor să fie susținută inclusiv prin reducerea numărului de avize și prin digitalizarea activităților.

Totodată, primul-ministru a reiterat angajamentul de a se consulta cu structurile asociative ale administrației locale asupra reglementărilor care privesc activitatea acestora.

La întâlnire au mai participat, din partea Guvernului, vicepremierul Raluca Turcan, ministrul lucrărilor publice, dezvoltării și administrației, Ion Ștefan, șeful cancelariei primului-ministru, Ionel Dancă.

„Pe anul acesta, rectificarea bugetară merge cu o estimare de deficit de 4,3% din PIB. Am în vedere câteva măsuri pe care le voi implementa șu sper să aducă câteva venituri la buget ca să reducem deficitul spre 4%.Pentru anul viitor, vreau să țintesc 3%. Acesta este obiectivul, dar nu cred că este posibil. Va fi aproape de 3%, dar mai mare. 3,5% este o țintă realistă. Este ceea ce cred că este fezabil, uitându-mă și la evoluția economiei, dar și la legislația în vigoare”, a spus ministrul de Finanțe.

Întrebat dacă bugetul pe anul viitor va fi construit pe această estimare, Florin Cîțu a spus: „Spre asta ne îndreptăm”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.