Partidul Social Democrat a luat act de anunţul preşedintelui României privind emiterea decretului privind instituirea stării de urgenţă. PSD este un partid responsabil şi am demonstrat deja acest lucru la învestirea de urgenţă a unui guvern cu puteri depline, punând capăt crizei politice provocate de PNL.

Mă bucur să constat că preşedintele a apreciat măsurile economice şi sociale propuse de PSD şi le-a preluat în decretul privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul ţării pentru viitoarele 30 de zile.

În condiţiile în care PNL a luat deja măsura liberalizării preţurilor la gaze şi electricitate, ceea ce ar fi condus la explozia facturilor la utilităţi începând cu 1 iulie, plafonarea preţului la utilităţi, propusă de PSD, este mai mult decât necesară, în condiţiile actuale.

Totuşi, consider că nu este corect ca această plafonare să fie făcută la nivelul preţului mediu din ultimele trei luni. Preţurile la utilităţi trebuie lăsate să scadă şi mai mult decât media ultimelor trei luni, dacă preţurile la petrol, gaze şi energie coboară pe pieţele externe, aşa cum de altfel se şi întâmplă deja.

În ceea ce priveşte măsurile preconizate pentru sistemul sanitar, atrag atenţia că este nevoie de criterii clare pentru angajare, Guvernul nu poate lua pur şi simplu oameni de pe stradă şi să-i angajeze.

PSD va urmări în fiecare zi ca toate măsurile economice anunţate de Klaus Iohannis să corespundă integral stării de urgenţă şi să fie adoptate de Guvernul Orban, şi, îndeosebi, punerea lor în aplicare.Solicităm ca măsurile de sprijin pentru firme, companii şi societăţi să fie făcute transparent şi nu pe criterii clientelare, iar achiziţiile directe să fie publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe, atât lista firmelor, cât şi contractele pentru achiziţiile directe.

PSD va fi foarte atent ca restrângerile de drepturi fundamentale prevăzute în decretul prezidenţial să nu depăşească limitele date de situaţia actuală în care ne aflăm.Accesul oamenilor la informaţii reale şi corecte nu este negociabil pentru PSD.

Din punct de vedere procedural, parlamentarii PSD vor respecta Constituţia în ceea ce priveşte aprobarea decretului de instituirea stării de urgenţă, urmând ca joi să aibă loc şedinţa online comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru votarea decretului de încuviinţare a stării de urgenţă pe teritoriul României, instituită prin Decretul nr.195/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.212/16.03.2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.