Parlamentarul sucevean Daniel Popescu, ales deputat în Circumscripția nr. 43 – Diaspora, vicepreședinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării și membru în Comisia pentru agricultură și silvicultură, a solicitat Guvernului lansarea unui nou program pentru reabilitarea sistemelor de apă și canal și a cerut Ministerului Mediului acțiuni ferme de verificare a malurilor, albiilor și lucrărilor aferente râurilor care traversează județul Suceava.

Pe fondul inundațiilor care au avut loc recent în județele aflate sub cod roșu din partea de nord-est a țării (Suceava, Neamț, Harghita, Bacău), Daniel Popescu a prezentat într-o declarație de presă la Parlament situația critică a sistemelor de apă și canalizare din județul Suceava, care au nevoie urgentă de reabilitare și modernizare.

Potrivit deputatului USR, cauzele care au dus la producerea inundațiilor din multe localități urbane țin de lipsa modernizărilor la sistemele de canalizare sau de „lucrările prost gândite și rău făcute”, dar și de slaba întreținere a acestora. Ceea ce este mai grav, în opinia deputatului USR, este faptul au existat fonduri europene și fonduri guvernamentale puse la dispoziția autorităților locale și județene tocmai pentru asemenea obiective de investiții.

Probleme de felul acesta sunt zeci, poate chiar sute într-un singur „sezon de inundații”. Ceea ce este dramatic, însă, este că se repetă mereu același scenariu, iar acest lucru arată în mod clar lipsa unor lucrări solide, temeinice, făcute după toate standardele inginerești la sistemele de canalizare. Și, cu toate că unele localități urbane arată „bine” atunci când e vreme frumoasă, realitatea iese la iveală atunci când se manifestă fenomene extreme, precum ploile torențiale. Acest lucru arată negru pe alb că edilii multor localități din România sunt preocupați mai degrabă de cosmetică, decât de rezolvarea temeinică a problemelor cetățenilor prin lucrări solide de infrastructură”, a afirmat Daniel Popescu. 

Deputatul USR s-a adresat Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (http://www.cdep.ro/pls/parlam/interpelari2015.detalii?idi=60552&idl=1), pentru a afla, de pildă, stadiul reabilitării reţelelor de apă şi canalizare în judeţul Suceava între anii 2016-2020. O altă interpelare despre stadiul lucrărilor de investiţii pe râurile din judeţul Suceava a fost adresată Ministerului Mediului (http://www.cdep.ro/pls/parlam/interpelari2015.detalii?idi=60555&idl=1). De asemenea, deputatul a sesizat recent reprezentanții Agenției pentru Mediu Suceava și ai Direcției de Sănătate Publică Suceava, pentru a le face cunoscută situația unor blocuri inundate dintr-un cartier câmpulungean. 

Având în vedere situația de față, parlamentarul USR a solicitat Guvernului să conceapă și să lanseze un nou program pentru reabilitarea sistemelor de apă și canal. La fel de important, deputatul a solicitat Ministerului Mediului să organizeze în toate localitățile din județul Suceava acţiuni de verificare privind: deşeurile şi materialele lemnoase de pe malurile şi în albiile cursurilor de apă, precum şi în secţiunile de scurgere a podurilor şi podeţelor; depozitele de material lemnos pe formaţiunile torenţiale din apropierea zonelor locuite; dar și modul în care au fost realizate și întreţinute şanţurile şi rigolele de scurgere a apelor pluviale în localităţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.