În linia comunicărilor anterioare cu privire la modul de adoptare și la potențialele efecte ale noii legi a securităţii naţionale pentru Hong Kong, adoptată de China, USR își manifestă îngrijorarea față de erodarea autonomiei Regiunii Administrative Speciale Hong Kong și transmite un mesaj de susținere neechivocă a revenirii la spiritul şi litera tratatelor internaționale în vigoare care statuează principiul “o țară, două sisteme” pentru guvernarea Regiunii Administrative Speciale Hong Kong.

”Înrăutățirea situației din Hong Kong și abandonarea principiului soluționării disputelor pe calea negocierii pot avea consecințe serioase asupra cooperării dintre Uniunea Europeană și China. Susținem fără rezerve luarea de măsuri coordonate la nivelul Uniunii Europene ca răspuns la acțiunile Chinei în Hong Kong și ne alăturăm cât se poate de ferm susținerii pe care Înaltul Reprezentant Josep Borrell a manifestat-o față de autonomia și libertățile fundamentale ale cetățenilor din Hong Kong.

Este momentul ca Uniunea Europeană să arate că este capabilă să răspundă coordonat și pe măsură oricărui stat ale cărui acțiuni încalcă tratatele internaționale și am speranța că un consens cu privire la măsuri concrete nu va întârzia să apară. Uniunea Europeană trebuie să fie pregătită să pună la baza oricărei relații cu statele terțe valorile fundamentale ale drepturilor omului și democrației. Suntem convinși că un sistem internațional bazat pe încredere reciprocă şi predictibilitate este în atât în interesul Uniunii Europene cât și al Chinei, iar dialogul dintre cele două părți trebuie să continue pornind de la aceste principii”, a transmis președintele USR, Dan Barna.

Uniunea Salvați România atrage atenția încă o dată asupra modului în care politica recentă a Chinei poate dezvolta amenințări serioase la adresa drepturilor omului, siguranţei cetăţenilor străini din Hong Kong, a comerțului internațional și a stabilității regionale. Considerăm că mesajul Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate, domnul Josep Borrell, cu privire la o revizuire urgentă a abordării Uniunii Europene față de acțiunile Chinei reprezintă linia pe care atât Uniunea Europeană, cât și toate statele membre, trebuie să o adopte în relațiile cu China.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.