Preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, deputatul Constantin Codreanu, condamnă cu fermitate modul dezastruos în care au fost organizate alegerile europarlamentare şi umilinţa prin care au trecut cetăţenii români care au participat la scrutinul pentru alegerea reprezentanţilor României în Parlamentul European.Constantin Codreanu: „Cozile infernale prin care am trecut, astăzi, din nou, la secţiile din Diaspora şi Republica Moldova, fac din votul electronic o necesitate imediată. Suplimentarea secţiilor de vot nu este o soluţie, aşa cum am văzut.

Nici votul prin corespondenţă, unul ce presupune o procedură alambicată. Am constatat acest lucru la alegerile parlamentare. Este imposibil să estimezi necesităţile electorale în condiţiile unei fluctuaţii continue, iar statistica privind documentele de identitate de tip CRDS nu poate fi utilizată drept reper.

În Parlamentul României, au fost organizate mai multe dezbateri privind necesitatea introducerii votului electronic şi au fost depuse câteva proiecte de lege în acest sens de reprezentanţi ai Opoziţiei – PMP, PNL, USR. Avem nevoie de consens politic pentru a le vota ca să le asigurăm românilor respectarea unui drept fundamental.La alegerile prezidenţiale de la sfârşitul anului, ne vom confrunta din nou cu această problemă pe care am putea-o soluţiona măcar pentru scrutinele viitoare dacă nu am reuşit să o facem până acum.

Nu mai vorbim doar de condiţii inacceptabile ce presupun statul la coadă pentru 4, 6 sau chiar 9 ore în unele cazuri. Vorbim inclusiv de situaţii în care cetăţenii efectiv nu au putut vota după ce au stat ore în şir în faţa secţiilor de vot.

Am apus mereu, o repet: statul există pentru cetăţean, nu invers! Or, în acest moment, statul român are o problemă gravă în a satisface nevoile electorale ale celor circa 6 milioane de cetăţeni români din afara graniţelor ţării.Le cer colegilor parlamentari de la PSD, ALDE, UDMR,

Minorităţi şi celor neafiliaţi să dea dovadă de responsabilitate şi să susţină introducerea votului electronic pentru toate tipurile de alegeri. Este un lucru solicitat şi aşteptat atât de cetăţenii din ţară cât şi de cei din Diaspora, comunităţile istorice şi Republica Moldova. Odată ce va exista voinţă politică, sunt convins că vom reuşi să identificăm şi resursele necesare, şi măsurile tehnice de securizare a votului exprimat”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.