Achiziția comună de echipamente individuale de protecție, lansată de Comisia Europeană în contextul crizei COVID-19, s-a dovedit a fi un succes.  Producătorii au făcut oferte care acoperă și, în unele cazuri, chiar depășesc cantitățile solicitate de statele membre care participă la procedura de achiziții publice (pentru fiecare element solicitat). Achizițiile comune acoperă măștile de tip 2 și 3, mănuși, ochelari de protecție, viziere, măști chirurgicale și salopete.

Astfel, se oferă asigurări că spitalele, profesioniștii din domeniul sănătății, centrele de îngrijire și persoanele care au nevoie de aceasta vor dispune de echipamentul necesar pentru a-i proteja de virus și pentru a limita răspândirea acestuia.

Echipamentul ar trebui să fie disponibil în termen de două săptămâni de la semnarea de către statele membre a contractelor cu ofertanții, pe care ar trebui să le încheie foarte rapid.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „În momentul de față, peste tot în lume, există o nevoie foarte mare de îmbrăcăminte de protecție și echipament medical. Prin urmare, este un succes faptul că Inițiativa comună europeană în domeniul achizițiilor publice a fost în măsură să asigure pe piața mondială oferte clare de o amploare considerabilă în cel mai scurt timp.Este un exemplu concret de solidaritate la nivelul UE și arată avantajele de a face parte din această uniune.

Produsele ar trebui să reducă substanțial presiunea sub care se află Italia, Spania, dar și alte 23 de state membre. Acum este rândul statelor membre să semneze rapid contractele necesare.”

Comisara Kyriakides, responsabilă cu sănătatea și siguranța alimentară, a declarat: „Salut rezultatele foarte bune obținute în materie de achiziții publice comune la nivelul UE. Prioritatea noastră este aceea de a ne asigura că cei care lucrează neîncetat pentru a ne proteja și salva viețile — cadrele noastre medicale — dispun de echipamentul de protecție necesar. Ofertele primite răspund în mod pozitiv solicitărilor statelor membre privind echipamentele de salvare, precum măștile, mănușile și salopetele. Aceste produse esențiale vor fi livrate în curând instituțiilor aflate în nevoie. Vom câștiga împreună această luptă.”

Comisarul Breton, responsabil cu piața internă și industria, a declarat: „Această achiziție comună demonstrează puterea de a lucra împreună în mod coordonat. Permite statelor membre să își unească forțele atunci când achiziționează materiale medicale. În paralel, continuăm să colaborăm cu industria pentru a crește producția și pentru a găsi metode alternative de fabricație a echipamentelor de care avem nevoie. Comisia va continua să sprijine acest efort industrial colectiv și să colaboreze cu statele membre, astfel încât materialele să ajungă la cei care au cea mai mare nevoie de ele.”

25 state membre participă la această procedură de achiziție comună. Ofertele sunt în curs de evaluare, iar contractele vor fi, cel mai probabil, semnate în următoarele zile.

Achizițiile publice comune reprezintă o modalitate eficientă prin care statele membre pot cumpăra împreună bunuri de pe piață, sub coordonarea Comisiei Europene.

Achiziția pentru majoritatea echipamentelor în cauză a fost lansată cu doar o săptămână în urmă, pe 17 martie, în timp ce o cerere de măști a fost lansată inițial pe 28 februarie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.