Astăzi, 27 martie, Comisia Europeană a propus alocarea a 75 de milioane de euro din bugetul UE pentru a ajuta statele membre să repatrieze cetățenii UE și pentru a majora bugetul rezervei de echipamente medicale rescEU. 

Comisarul Johannes Hahn, responsabil de bugetul UE, a declarat: „Măsura adoptată astăzi reprezintă încă o ilustrare a modului în care bugetul UE poate aduce valoare adăugată când și unde este cea mai mare nevoie. Acesta este, de asemenea, un exemplu perfect de solidaritate și cooperare europeană.

Comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, a declarat: „Întoarcerea în siguranță a cetățenilor noștri este prioritară. Facem tot ce ne stă în putință pentru a ne asigura că își regăsesc familiile cât mai curând posibil în această perioadă dificilă. Aș dori să le mulțumesc statelor membre pentru eforturile depuse în acest demers. Centrul nostru de coordonare a răspunsului la situații de urgență lucrează 24 de ore din 24 împreună cu statele membre pentru a răspunde cererilor acestora”.

Zboruri de repatriere

Cu ajutorul zborurilor de repatriere organizate prin intermediul mecanismului de protecție civilă al Uniunii și cofinanțate de UE, de la începutul epidemiei au fost deja repatriate în Europa 2 312 persoane din China, Japonia, SUA, Maroc, Tunisia, Georgia, Filipine și Capul VerdeCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedentEN•••. În zilele următoare sunt prevăzute peste 80 de zboruri de repatriere suplimentare.

În cadrul mecanismului de protecție civilă al UE, UE contribuie la costurile zborurilor de repatriere care transportă resortisanți ai mai multor state membre, pe baza principiului solidarității.

Rezerva rescEU

Prin propunerea Comisiei Europene, bugetul total al primei rezerve rescEU de echipamente medicale (ventilatoare, măști de protecție și materiale medicale esențiale), va fi majorat la 80 de milioane EUR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.