Comisia Europeană, în colaborare cu mai mulți parteneri, a lansat la 20 aprilie o platformă europeană de date privind COVID-19(link is external) pentru a permite colectarea rapidă și schimbul datelor de cercetare disponibile. Platforma, care face parte din planul de acțiune ERAvsCorona, reprezintă o etapă suplimentară în eforturile UE de a sprijini cercetătorii din Europa și din întreaga lume în lupta împotriva coronavirusului.
Mariya Gabriel, comisar pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, a declarat: „Lansarea platformei europene de date privind COVID-19 este o măsură concretă importantă pentru o cooperare mai strânsă în combaterea coronavirusului. Pornind de la sprijinul nostru dedicat științei deschise și accesului liber de-a lungul anilor, este momentul să ne intensificăm eforturile și să fim uniți cu cercetătorii noștri. Prin eforturile noastre comune, vom înțelege, vom diagnostica și, în cele din urmă, vom învinge pandemia.”
Noua platformă va oferi un mediu european și mondial deschis, de încredere și scalabil, în care cercetătorii vor putea stoca și distribui seturi de date, cum ar fi secvențe de ADN, structuri proteice, date din cercetările preclinice și studiile clinice, precum și date epidemiologice. Ea este rezultatul unui efort comun depus de Comisia Europeană, Institutul European de Bioinformatică – Laboratorul European de Biologie Moleculară (EMBL-EBI(link is external)), infrastructura Elixir(link is external) și proiectul COMPARE(link is external), precum și de statele membre ale UE și alți parteneri.
Schimbul deschis și rapid de date accelerează considerabil cercetarea și descoperirile, permițând un răspuns eficace la situația de urgență cauzată de coronavirus. Platforma europeană de date privind COVID-19 se aliniază la principiile stabilite în Declarația privind schimbul de date în caz de urgență în domeniul sănătății publice(link is external) și accentuează angajamentul Comisiei pentru date de cercetare deschise și știință deschisă, al cărui scop este o știință mai eficientă, mai fiabilă și care produce răspunsuri adecvate la provocările societale.În acest context, platforma reprezintă, de asemenea, un proiect-pilot prioritar, destinat realizării obiectivelor Cloudului european pentru știința deschisă (EOSC) și se bazează pe rețelele stabilite între EMBL-EBI și infrastructurile naționale de date în domeniul sănătății publice.
Planul de acțiune ERAvsCorona
La 7 aprilie 2020, miniștrii inovării și ai cercetării din toate cele 27 de state membre ale UE au sprijinit 10 acțiuni prioritare ale Planului de acțiune ERAvsCorona. Pornind de la obiectivele generale și de la instrumentele Spațiului european de cercetareCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedentEN••• (ERA), planul de acțiune acoperă acțiunile pe termen scurt bazate pe coordonare strânsă, cooperare, schimb de date și eforturi comune de finanțare între Comisie și statele membre. Acesta se axează pe principiile esențiale ale Spațiului european de cercetare, care acum vor fi utilizate pentru a obține un efect maxim, cu scopul de a-i ajuta pe cercetători și pe statele membre ale UE în lupta împotriva pandemiei de coronavirus.