Deputatul PSD Cornel Itu a tras un semnal de alarmă în declaraţia politică pe care a făcut-o miercuri, 17 iunie, cu privire la situaţia extrem de dificilă în care se află turismul românesc, şi a criticat lipsa de interes a Guvernului Orban faţă de acest sector important al economiei naţionale.“Turismul românesc se află pe muchie de cuţit, fiind unul dintre cele mai afectate domenii din economia naţională. Sectorul HoReCa a suferit pierderi financiare enorme în timpul crizei generate de epidemia de coronavirus, iar cifrele de afaceri ale restaurantelor, hotelurilor, pensiunilor şi ale firmelor de catering sunt aşteptate să scadă cu peste 50% în acest an.

Guvernul trebuie să ia măsuri urgente, să se alinieze la măsurile luate deja de alte ţări europene, să permită redeschiderea restaurantelor cel puţin în cazul celor din hoteluri, şi să prevină catastrofa falimentului pentru acest sector în care lucrează peste 150.000 de români! Ce aşteaptă Guvernul Orban?

Ca rândurile şomerilor să fie îngroşate şi de angajaţii din HoReCa? Ce să mai vorbim despre antreprenorii din turism, care, crezând în promisiunile PNL, au contractat credite, şi-au făcut datorii bazându-se pe faptul că Guvernul îi va susţine şi că afacerile lor vor putea funcţiona. Însă, liberalii nu au ridicat un deget pentru a sprijini turismul, ei fiind preocupaţi de redeschiderea sălilor de păcănele.

Având în vedere nepăsarea totală a Guvernului Orban faţă de viitorul turismului românesc, PSD a depus în Parlament un proiect de lege prin care se acordă multiple facilităţi domeniului HoReCa, cu condiţia ca antreprenorii să menţină locurile de muncă şi să păstreze tarifele stabile.

Principalele măsuri propuse de social-democraţi sunt: eşalonarea plăţii impozitului pe venitul din salarii pe trei luni după încetarea stării excepţionale; o bonificaţie de 10% pentru cei care plătesc acest impozit la timp; cazarea, masa şi transportul sunt scutite de plata TVA până la finele anului 2020, pentru reducerea costurilor suportate de populaţie; statul susţine contravaloarea tichetelor de vacanţă acordate de orice angajator, în cuantum de 1450 de lei pentru 2020 şi 2021; sistem de vouchere pentru ca agenţiile turistice să poată reprograma serviciile pentru care au încasat bani şi ajutoare nerambursabile prin programul pentru modernizarea a 31 de staţiuni balneare”, a declarat deputatul social-democrat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.