Bilanţul celor 6 luni de guvernare liberală dezvăluie o situaţie catastrofală atât pe plan social, cât şi economic. Din nefericire, România este, în prezent, conform EUROSTAT, pe locul 3 în UE la creşterea şomajului, cu 400.000 de oameni care au rămas fără loc de muncă şi alţi 600.000 în şomaj tehnic.În acelaşi ton, vorbim despre o scădere a PIB cu 14,4% în trimestrul II, sectorul industrial înregistrând un minus de 12,4% în martie faţă de luna februarie 2020.

Gradul de îndatorare a României, ca urmare a politicilor dezastruoase ale ministrului Finanţelor, Florin Cîţu, a crescut cu 74,4 miliarde lei în doar 6 luni. Pentru comparaţie, sub guvernarea PSD, datoria publică a crescut cu 79 de miliarde de lei în 3 ani!Aceste cifre, cu consecinţe catastrofale pentru România, sunt urmarea lipsei de măsuri a Guvernului Orban pentru susţinerea economiei, lucru care nu s-a întâmplat în alte state UE. Guvernul PNL “se pregăteşte să pregătească” măsuri de sprijin şi de relansare economică.

Cu alte cuvinte, nu face nimic. Din nou, cifrele nu mint: în timp ce în ţara noastră s-au alocat până în 1% din PIB pentru stimularea economiei, în Bulgaria, statul a acordat 11,7%, în Polonia măsurile de sprijin înseamnă 16% din PIB, iar în Ungaria 18-20%.Vorbind în cifre, situaţia e mult mai gravă decât în guvernarea de tristă amintire Băsescu-Boc, în criza din 2008-2010. Companiile au pierdut 34 de miliarde de euro din cifra de afaceri, în doar două luni de criză, faţă de 30 de miliarde pierdute în 27 de luni, în 2008-2010! Ce va fi până la sfârşitul acestui an nefast?

Consiliul Uniunii Europene estimează că datoria publică a României va creşte exploziv şi va ajunge la 46,2% pondere în PIB, faţă de 34,6% cât a lasat-o guvernarea PSD. Fiecare punct procentual de datorie publică înseamnă 2,2 miliarde de euro!Cât despre IMM INVEST, program lansat cu bâlbe şi incompetenţă, e complet ineficient. La mai mult de 5 săptămâni de când a fost deschis, doar 0,85% din solicitările de credit au fost aprobate.

Mai exact, din 59.000 de cereri, doar 500 au trecut de evaluarea băncilor şi au ajuns în faza în care statul trebuie efectiv să acorde garanţia asumată. Firmele care au cea mai mare nevoie de susţinere, care au pierderi şi se confruntă cu perspectiva falimentului, nu beneficiază de nimic de pe urma acestui program.

Băncile nu au niciun interes să împrumute IMM-urile, fiind mai avantajos să finanţeze firmele mari sau Guvernul, de unde obţin profituri semnificative. Aşadar, programul lansat de Guvernul liberal face băncile să prospere şi lasă firmele româneşti să dispară!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.