Plecarea multor români la muncă în străinătate, în ţări europene cu focare de COVID-19, a generat numeroase controverse nefundamentate. Adevărul este că autorităţile române nu aveau niciun fel de instrument de a împiedica persoanele care au dorit să ajungă în alte state pentru a munci, acest fapt ţinând de libertatea şi alegerea fiecărui cetăţean.Guvernul nu poate avea ingerinţe în opţiunea personală a oamenilor de a munci oriunde, mai ales că dreptul la muncă este un drept consacrat internaţional.În acelaşi timp însă, instituţiile statului au fost şi sunt în permanentă comunicare cu autorităţile ţărilor angajatoare ale muncitorilor sezonieri români.

S-a urmărit ca măsurile de protecţie ale românilor aflaţi în ţările europene să fie respectate cu stricteţe, respectiv asigurarea unor condiţii decente de muncă şi odihnă, situaţii corecte de carantină şi distanţare socială, asigurarea materialelor de protecţie, etc..

Alegerea muncitorilor sezonieri de a pleca sau nu la muncă în alte ţări este un acord de voinţă personal, având în vedere ofertele oferite. Statul român a intervenit până acum şi o va face şi în continuare cu fermitate, pentru a se asigura că drepturile lucrătorilor sunt respectate atât în ţară, de către agenţiile care intermediază, cât şi în străinătate, prin parteneriatele cu autorităţile ţărilor angajatoare.

Astfel, Inspecţia Muncii a monitorizat încă de la început situaţia plecărilor, precum şi contractele de muncă sezonieră în străinătate. De asemenea, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi-a intensificat în ultima perioadă activitatea de informare a muncitorilor sezonieri, pentru ca fiecare român care doreşte să muncească, în România sau în afară, să îşi cunoască drepturile şi obligaţiile, conform legislaţiei româneşti şi celei aplicabile în ţara de destinaţie.

De asemenea, cetăţenii români au fost informaţi şi referitor la pericolele la care se expun în cazul unui demers de a munci în străinătate, fiind extrem de important ca clauzele din contracte să fie clare şi explicite.Agenţiile de plasare de forţă de muncă au obligaţii precise pentru asigurarea legalităţii la plecare, respectiv de a veghea că contractele românilor pe care îi asistă conţin toate clauzele prevăzute de legea românească referitoare la munca în străinătate. Îndemn românii ca orice abuz sesizat înainte de plecare să fie imediat comunicat inspectoratelor teritoriale de muncă, entităţi cărora ministrul Muncii le-a subliniat că trebuie să acorde atenţie sporită pentru verificarea respectării legii în acest domeniu, în general şi în această perioadă, în special.

Controlul privind respectarea legislaţiei româneşti la semnarea contractului, care se semnează doar după ce el este tradus în limba română pentru a fi cunoscut de angajat, revine ITM. Orice eventual abuz al angajatorilor muncitorilor, indiferent de locul de muncă al acestora, trebuie stopat.

Ca atare, autorităţile române au cerut ataşaţilor de muncă să solicite instituţiilor de control din aceste ţări afişarea la vedere a unui formular de sesizări în limba română. În acelaşi timp, pentru cei care au revenit din străinătate şi vor să muncească în ţară, Guvernul a pregătit mai multe programe de integrare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.