Deputatul PNL, Dumitru Oprea, a solicitat Guvernului României detalii privind demersul deputatului Constantin Codreanu de a trece Institutul Limbii Române (ILR) la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP).

„De curând a fost înregistrată la Camera Deputaţilor o interpelare a domnului deputat Constantin Codreanu, preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, prin care se solicita trecerea Institutului Limbii Române (ILR) la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP), după o «analiză complexă» a situaţiei ILR.După ce sunt enumerate evaziv câteva beneficii, exclusiv pentru MRP, parlamentarul «intervine stăruitor pe lângă Guvernul României să examineze cu prioritate, până la alegerile prezidenţiale, propunerea privind trecerea ILR în coordonarea MRP».

Din beneficiile prezentate nu reiese care ar fi beneficiul ILR. Din păcate, adevărata miză a acestui demers reiese spre finalul interpelării, care este doar unul de natură financiară, legat de includerea în bugetul anului 2020, ignorând aspectele educaţionale şi interesul românilor de pretutindeni. Dacă ne uităm doar la bugetele celor două instituţii pe anul 2019, al MRP de 14.665.000 lei, iar al ILR de 22.112.801 lei, acest lucru devine şi mai evident”, a declarat parlamentarul PNL.În acest context, deputatul Dumitru Oprea a cerut Guvernului informaţii despre „analiza complexă” care a stat la baza acestui demers.

De asemenea, cum va putea gestiona MRP, instituţie aflată în afara învăţământului educaţional românesc, să gestioneze relaţiile, protocoalele şi acordurile interguvernamentale iniţiate şi derulate de ILR în cei 20 de ani de existenţă şi să fie un partener instituţional credibil pentru universităţile din străinătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.