“După ce FMI a avertizat, acum o lună, asupra atenuării semnificative a ritmului de creştere a economiei noastre pentru 2019, ieri a venit rândul Comisiei Europene să previzioneze reducerea prognozei de creştere a PIB-ului României pe acest an, de la 3,8% la 3,3%. Noua estimare a Comisiei Europene, care arată o ajustare negativă, reconfirmă prognoza nerealistă a Guvernului, cu implicaţii puternice asupra economiei româneşti şi mai ales asupra percepţiilor investitorilor”, indică deputatul liberal Marilen Pirtea, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

“Surdă faţă de semnalele de “aterizare forţată” a evoluţiei PIB, transmise la unison de Comisia Europeană, FMI şi Banca Mondială, poziţia Comisiei de Strategie şi Prognoză este de a menţine artificial estimarea privind creşterea economiei în acest an, chiar la o iluzorie cotă 5,5%, bazată pe un PIB estimat la 1.022 miliarde lei şi o inflaţie medie anuală de 2,8%, precum şi pe deficit bugetar estimat la la 2,55% din PIB, parametri elaboraţi în documentul Prognozei 2019 – 2022 al CSP realizată din ianuarie anul curent”, subliniază deputatul liberal.
Nerealismul ipotezelor de lucru ale Comisiei de Strategie şi Prognoză se observă din prognoza realizată în această lună. Astfel, deşi atât FMI şi Comisia Europeană au previzionat o creştere economică de aproximativ 3,1%, respectiv 3,3%, Guvernul majorează PIB-ul estimat de la 1022 miliarde lei la 1031 miliarde. Acest optimism exuberant este inexplicabil pentru o instituţie care se doreşte a fi formată din profesionişti.
“Semnele că economia încetineşte au devenit foarte vizibile, dar nu determină reacţii ale oficialilor guvernului de la Bucureşti, care ocolesc acest subiect deosebit de sensibil. Cauzele încetinirii ritmului de creştere nu sunt exogene, influenţate de presupuse turbulenţe în economia internaţională, ci sunt o consecinţă a greşelilor din deciziile de politică economică a guvernului, aşa cum este şi OUG 114, spre exemplu. Fără să abordeze public subiectul evoluţiei PIB pe acest an, guvernanţii PSD-ALDE evită cu totul să facă referiri şi să explice cercul vicios economic în care au intrat, împingând populist către contribuabili noi motive pentru amplificarea freneziei consumului cu orice preţ, care ne-a adus la cea mai mare rată a inflaţiei din UE. Consumul pe datorie măreşte accelerat foarfeca datoriei publice şi generează cea mai mare rată a dobânzii din Uniunea Europeană la împrumuturile contractate de guvern”, adaugă vicepreşedintele Camerei Deputaţilor.
“Nu poate fi departe ziua în care nevoile de împrumuturi ale guvernului nu îşi vor mai găsi finanţatori la dobânzi în marje normale, ale pieţei europene. Atunci vom ajunge să experimentăm din nou o teamă generalizată, care se va resimţi în toate sectoarele economiei, faţă de recesiune şi spectrul declinului economiei reale. Sigur că în birourile guvernamentale nu se va manifesta presiunea la care vor fi supuse toate firmele din economia reală, creată de teama faţă de o posibilă contracţie a pieţei interne. Dar în afara birourilor guvernamentale, în viaţa de zi cu zi, antreprenorii realişti nu se vor mai aştepta ca actualul guvern să ia decizii prin care să fie încurajate investiţiile şi dezvoltarea. În aceste condiţii, fiecare nouă săptămână în care actualul guvern se menţine nu va aduce decât o cronicizare a rupturii definitive dintre promisiunile politicienilor PSD-ALDE şi efectele economice măsurabile, care nu pot fi cosmetizate politic”, conchide vicepreşedintele Camerei Deputaţilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.