Discursul premierului Ludovic Orban la preluarea mandatului de ministru al afacerilor externe de către Bogdan Lucian Aurescu

[Check Against Delivery]

Domnule președinte, doamnă ministru Ramona Mănescu, domnule ministru Bogdan Aurescu, doamnelor și domnilor diplomați, consuli și personal de specialitate din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, sunt onorat să fiu astăzi la sediul Ministerului Afacerilor Externe pentru instalarea colegului meu de echipă, a noului ministru de externe, domnul Bogdan Aurescu. Doresc, şi pe această cale, să îi mulțumesc că a acceptat să facă parte din Guvernul Ludovic Orban. 


De asemenea, îi mulțumesc domnul președinte Klaus Iohannis datorită faptului că l-a avut ca şi colaborator pe domnul Bogdan Aurescu și că, practic, a contribuit la această prezență în echipa guvernamentală, o prezență de foarte mare calitate și prestigiu. Nu cred că domnul ministru are nevoie de prezentare în fața dumneavoastră; cunoaşteţi, fără îndoială, parcursul său profesional și ceea ce a făcut pentru politica externă a României. De altfel, aprecierea de care se bucură a fost confirmată și de avizul pozitiv obținut la audierile în comisiile de specialitate, cu un număr foarte mare de voturi ‘pentru’ pe data de 30 octombrie.


Doamnelor și domnilor, aveți în fața dumneavoastră o sarcină complexă. Este necesară reorganizarea Ministerului Afacerilor Externe, pe principii de profesionalism, integritate, seriozitate, consecvenţă și, mai ales, de eficiență. În calitate de prim-ministru, voi acorda tot sprijinul meu ministrului Afacerilor Externe în eforturile sale îndreptate pentru atingerea acestui obiectiv. 


Aşa cum arată programul de guvernare, obiectivul principal al politicii externe a României este creşterea influenţei pe plan extern şi a profilului internațional al României, prin consolidarea capacității noastre de a proiecta în vecinătate și dincolo de aceasta valorile democratice ale statului de drept, ale stabilității, precum și de a furniza securitate în scopul creșterii siguranței și prosperității cetățenilor români. Pentru atingerea acestui obiectiv este nevoie de mult efort și, nu întâmplător, am subliniat mai devreme necesitatea învestirii cu eficiență a demersului diplomatic. 


În ce mă privește, în calitate de prim-ministru, voi acționa pentru eficientizarea Ministerului Afacerilor Externe, a acțiunii noastre de politică externă, sprijinind, prin intermediul Guvernului și a Ministerului Afacerilor Externe, activitatea președintelui României care este, din punct de vedere constituțional, factorul de decizie în domeniul politicii externe și al afacerilor europene. 


În ceea ce priveşte afacerile europene, vă reamintesc că am decis ca Departamentul Afacerilor Europene, care face parte din Ministerul Afacerilor Externe, să se afle, practic, sub o dublă coordonare – și sub coordonarea ministrului de externe și, de fiecare dată când este cazul, în subordinea şi coordonarea prim-ministrului. Am avut în vedere faptul că această componentă importantă a activității ministerului pe aspectele vizând organizarea și funcționarea sistemului național de gestionare a afacerilor europene, în vederea participării la procesul decizional al instituțiilor Uniunii Europene, are nevoie de un proces rapid de decizie internă, precum şi de o aplicare eficientă și promptă pe plan intern a deciziilor luate la nivelul Uniunii Europene. În egală măsură, am decis ca Departamentul pentru Românii de Pretutindeni să funcționeze în subordinea Guvernului și în coordonarea prim- ministrului, plecând de la importanța deosebită a acestui departament pentru românii  din diaspora, iar coordonarea de către premier a fost determinată de faptul că problemele românilor care sunt în diaspora sunt probleme pentru rezolvarea cărora este necesară o cooperare la nivelul mai multor ministere și entități ale statului român, o coordonare care poate fi asigurată de la nivelul prim-ministrului. 


În ultima perioadă, am constatat că a avut loc o politizare excesivă a ministerului, de natură să afecteze capacitatea sa instituțională și este necesară remedierea acestei deficiențe. Este necesară depolitizarea urgentă a acestei instituții, ca și a oricărei alte instituții a statului român și a guvernului și menținerea fiecărei instituții în cadrul legal, în conformitate cu misiunea pe care o are în cadrul statului român. 
În acelaşi timp, în limitele competențelor stabilite de noua legislație electorală, Ministerul Afacerilor Externe s-a implicat în pregătirea alegerilor din afara granițelor. După cum vedeți, noul guvern vine în funcție cu doar trei zile înainte de începerea votului în străinătate și, în mod evident, sunt convins că domnul ministru şi echipa de la MAE vor asigura un cadru de exercitare a dreptului de vot în conformitate cu legea, care să îi permită fiecărui român care votează în afara granițelor să voteze în cele mai bune condiții și să nu mai fie nici un fel de limitare a dreptului de vot pentru românii din străinătate. Am încredere că așa va fi și sperăm să nu se repete situația cu care ne-am confruntat atât la alegerile prezidențiale din 2014, cât și la alegerile europarlamentare din mai și la referendumul organizat de președintele Klaus Iohannis. Oricum, voi cere de urgență evaluarea stadiului pregătirii și vom lua toate măsurile care sunt necesare pentru a sprijini Ministerul Afacerilor Externe în organizarea de alegeri în cele mai bune condiții. 


Închei prin a vă spune că sunt pe deplin conștient de importanța pe care acțiunea diplomatică o are pentru România. Ministerul Afacerilor Externe a acționat constant, în măsura care vremurile istorice au permis, ca vector de modernizare și de occidentalizare a țării. Ca prim-ministru, voi da tot sprijinul continuării acestui efort al dumneavoastră. 
Urez succes deplin domnului ministru Bogdan Aurescu, precum și tuturor membrilor Corpului Diplomatic și consular şi personalului de specialitate din cadrul MAE. Şi aş mai spune ceva, care nu e scris aici. Cu siguranță, din momentul de față, România va avea o singură politică externă, care este condusă de președintele României și aplicată de Guvern și de Ministerul Afacerilor Externe. Vă mulțumesc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.