Începutul anului şcolar : o responsabilitate doar a părinţilor şi a şcolii?

Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii au realizat primul Ghid cu norme sanitare pentru începutul anului şcolar 2020-2021. Noutatea prezentată în noul document este reprezentată de declaraţia pe proprie răspundere pentru părinţi.Acest document are un dublu rol: pe de-o parte condiţionează accesul elevilor în incinta şcolii, iar pe de altă parte se încearcă o exonerare de răspundere a şcolii în situaţia în care unul dintre elevi ar fi infectat cu Covid-19.Astfel, părintele trebuie să completeze documentul, declarând că în ultimele 14 zile:Copilul nu a prezentat simptome specifice unei afectiuni cu potenţial infectios (febră, tuse, dureri de cap, dureri de gât, dificultăţi de respiraţie, diaree, vărsături, rinoree, etc);Copilul nu a fost diagnosticat cu COVID-19;Copilul nu a venit în contact cu o persoană testată pozitiv pentru această afecţiune;Nu voi aduce copilul în colectivitate dacă prezintă simptome specifice unei afecţiuni cu potenţial infecţios (febră, tuse, dureri de cap, dureri de gât, dificultăţi de respiraţie, diaree, vărsături, rinoree, etc)Doamna deputat Cristina Iurişniţi (USR) atrage atenţia asupra câtorva aspecte pe care le va semnala atât ministrului Educaţiei cât si ministrului Sănătăţii :

1. Având în vedere că declaraţia pe proprie răspundere se supune prevederilor Codului Penal, cum anume se poate demonstra că un copil nu a venit în contact cu o persoană testată pozitiv pentru această afecţiune? Cu alte cuvinte, cum ar trebui părintele să îşi asume un fapt pe care nu îl cunoaşte şi nici nu l-ar fi putut cunoaşte? Consider că se impune o formulare mult mai clară prin care părintele să fie obligat să îşi asume răspunderea în nişte condiţii precise.

2. Consider că se impune realizarea unui ghid pentru părinţi prin care să poată determina cu exactitate eventualele simptome care caracterizează o afecţiune cu potenţial infecţios. Multe asociaţii de părinţi au venit deja cu soluţii.

3. Dacă de prezentarea acestei declaraţii pe proprie răspundere depinde accesul în şcoală, care este cadrul normativ la nivel normativ primar care ar permite o astfel de restricţie a dreptului constituţional la învăţătură?

4. Ce se întâmplă cu elevii care au împlinit vârsta de 18 ani? Conform Codului Civil, aceştia dobândesc capacitate de exerciţiu deplină, fapt care semnifică că aceştia sunt cei care trebuie să completeze declaraţia pe proprie răspundere.Mai mult, Cristina Iurişniţi atrage atenţia că responsabilitatea părinţilor este esenţială, însă nu ar trebui să fie pusă toată această presiune doar asupra lor: Este nevoie de o implicare constantă şi proactivă a autorităţilor publice locale.

Cine va face triajul epidemiologic la intrarea în şcoală? Cine va verifica zilnic aceste declaraţii pe propria răspundere? De asemenea, mă aştept ca autorităţile locale să aloce fonduri suficiente pentru achiziţionarea dezinfectanţilor, dar şi pentru angajarea personalului care să asigure igienizarea periodică a sălilor de curs şi a spaţiilor comune.Aşadar, da pentru responsabilitate şi responsabilizare concertată asumată conform competenţelor instituţionale!Prin urmare, autorităţile şi instituţiile trebuie să dea un exemplu de bună practică în ceea ce priveşte protejarea elevilor şi a profesorilor, dar şi a comunităţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.