La 6 luni de la debutul colectării plasmei convalescente în România, țara noastră a colectat 2,34 doze de plasmă convalescentă la 100 de pacienți COVID-19. Astfel, 2.500 de români au donat plasmă convalescentă, ceea ce înseamnă circa 1,2% din totalul celor aproape 210.000 de pacienți COVID-19 din țara noastră.

Prin comparație cu media Uniunii Europene, performanța României este de 5 ori mai redusă, în condițiile în care U.E. colectează în medie 12 doze de plasmă convalescentă la fiecare 100 de pacienți COVID-19.

Randamentul colectării plasmei în România este afectat de 3 factori:

  • lipsa aparatelor de plasmafereză (în țara noastră există doar 1 aparat de plasmafereză la 1 milion de locuitori, în timp ce media europeană este de 38 de aparate la 1 milion de locuitori)
  • dependența excesivă de procedura recoltării de sânge integral (din care se extrage ulterior plasma) – au fost făcute 1.409 donări de sânge convalescent și doar 1.060 donări de plasmă convalescentă, în timp ce la nivelul U.E. donarea de sânge integral pentru extragerea de plasmă convalescentă este aproape inexistentă
  • neimplicarea statului în informarea și mobilizarea potențialilor donatori.

Cu toate acestea, în România au fost recoltate până acum 4.420 de doze de plasmă convalescentă, dintre care 3.011 doze (68%) prin plasmafereză, iar 1.409 doze (34%) prin recuperare din sânge integral. Județele care realizează cele mai bune performanțe privind recoltarea de plasmă convalescentă (prin raportare de 100 de pacienți COVID-19) sunt, în ordine: Buzău, Arad, Hunedoara, Argeș, Galați și Bistrița-Năsăud.

Pentru creșterea numărului de donări de plasmă convalescentă și pentru îmbunătățirea generală a performanței sistemului național de colectare a plasmei sunt necesare o serie de măsuri, dintre care cele mai importante ar fi: suplimentarea cu minim 30% a personalului din centrele de transfuzie sanguină (în special din centrele care au deja echipamente de plasmafereză), suplimentarea celor 18 echipamente de plasmafereză existente (prin donații, sponsorizări sau achiziționarea de către stat din fonduri europene), testarea privind prezența anticorpilor anti-SARS-COV-2 a tuturor celor care locuiesc în aceeași gospodărie cu persoane confirmate (pentru creșterea șanselor de a identifica potențiali donatori) și realizarea unei campanii naționale de informare și mobilizare a ex-pacienților COVID-19 pentru a deveni donatori de plasmă convalescentă.

Detalii despre bilanțul la 6 luni al colectării de plasmă convalescentă anti-SARS-COV-2 în România se află în raportul realizat de Besmax Pharma Distribution, compania care a sponsorizat cu peste 2 milioane de lei acest proces (prin donare de echipamente și consumabile, precum și realizarea de materiale informative).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.