Dacă la începutul pandemiei de COVID-19 ne întrebam cum vom reuşi să protejăm persoanele în vârstă de acest virus ucigaş, iată că acum avem o problemă mai mare: cum vor trece cei vulnerabili, cu pensii sub nivelul de subzistenţă, peste perioada guvernării Orban?!
“Vom creşte pensiile, procentul nu îl voi prezenta public decât atunci când vom avea finalizate toate aceste evaluări, analize”, le-a spus premierul tuturor acelor vârstnici care se luptă de azi pe mâine să-şi ducă existenţa la limita supravieţuirii.Întrebat de majorarea pensiilor, în aprilie, anul acesta, şeful statului a afirmat că ar fi „nedrept ca pensionarii să plătească întreaga notă de plată a epidemiei”.
Acum însă, în spiritul aceleiaşi ipocrizii aplicate şi în cazul măririi alocaţiilor copiilor, guvernul PNL aruncă praf în ochii vârstnicilor, cu o creştere de doar 10% a pensiilor, în toamnă, lovind din plin în nivelul de trai al pensionarilor, al căror coş zilnic este afectat semnificativ de scumpiri şi de pandemie.
România are a 2-a cea mai mare creştere a preturilor (+7%) la produsele de bază din UE în perioada octombrie 2019-aprilie 2020, adică o creştere a preţurilor de peste 15-20% în jumătate de an. Este evident pentru oricine că o majorare de doar 10% nu acoperă nici măcar creşterea preţurilor. Practic, în cea mai grea perioadă, situaţia pensionarilor se înrăutăţeşte, mai ales că în toamnă se prognozează o explozie a preţurilor şi la utilităţi, în urma liberalizării pieţei gazelor şi a energiei electrice.
Vârstnicii sunt o categorie serios afectată financiar de pandemie, fiind obligaţi să cheltuie sume mari din pensie pe medicamente. Dar şi acestea s-au scumpit.Peste două treimi dintre pensionari au o pensie situată sub cea medie, cu alte cuvinte, peste 3 milioane de pensionari au o pensie mai mică decât salariul minim pe economie! Acestor oameni care au muncit o viaţă întreagă, sistemul de pensii de stat nu le oferă posibilitatea asigurării unui minim trai decent.Dacă luăm în calcul inechităţile care există între regiuni şi grupe de muncă, contextul devine şi mai grav.
În judeţul Vrancea, de exemplu, pensia medie coboară la aproximativ 1000 lei/lună sau chiar sub 1000 lei/lună. Și în această situaţie, a pensiilor de cel mult 1.000 lei, se află 1.9 milioane de pensionari, aceştia reprezentând 40% din totalul pensionarilor din România.Aproximativ un milion de pensionari erau, în luna mai, beneficiari ai indemnizaţiei sociale, care întregeşte veniturile mici ale acestei categorii până la suma de 704 lei.
Toate acestea, în condiţiile în care, coşul minim de consum pentru un trai decent era, în 2019, de 2.684 de lei (560 de euro) pentru o persoană adultă singură, potrivit unui studiu al Fundaţiei Friedrich Ebert.Exemplul acestor pensii mici arată clar situaţia precară în care se află oameni care, după ce au muncit o viaţă, merită mai multă grijă din partea guvernului.
De aceea, PSD a considerat oportună elaborarea de legislaţie care să prevadă mărirea pensiilor.În aceste condiţii, în care deciziile unui guvern incompetent produc efecte dezastruoase asupra vieţilor românilor, era de aşteptat rezultatul celui mai recent sondaj CURS: majoritatea românilor (55%) au o percepţie negativă în ceea ce priveşte Guvernul Orban, pe care îl consideră pur şi simplu incapabil să gestioneze situaţia economică.
Devine limpede deci, că românii s-au săturat de aroganţa şi cinismul unui PNL care este din ce în ce mai desprins de realitate şi care guvernează în folosul exclusiv al clientelei de partid.