Criza mondială creată de pandemia de coronavirus nu va putea fi depăşită decât prin solidaritate între ţările din Uniunea Europeană, prin solidaritate între guvern şi companii, prin solidaritate între guvern şi cetăţenii României.

Fiecare trebuie să contribuie la efortul colectiv de învingere a coronavirusului şi de revenire cât mai rapidă din recesiunea economică. Nu e vreme de atacuri politice, nu e timpul pentru campanie electorală.

E momentul acţiunii, acţiunii comune, susţinută de toată lumea, de la politicieni, reprezentanţi ai statului la oameni de afaceri şi angajaţii de la stat şi privat.

Guvernul a anunţat deja o serie de măsuri pentru ajutorarea companiilor – credite garantate de stat pentru investiţii şi capital uman, dar şi pentru ajutorarea companiilor şi angajaţilor – achitarea de către stat a 75% din salariu ca indemnizaţie de şomaj tehnic.

În şedinţa de guvern de joi a fost adoptată o nouă măsură aşteptată de românii şi de companiile româneşti cu rate la bănci: plata împrumuturilor poate fi amânată pentru maximum 9 luni, până la 31 decembrie anul acesta, printr-o simplă cerere adresată instituţiilor bancare.Dobânda aferentă perioadei de suspendare se adaugă creditului şi va fi plătită eşalonat, astfel încât să nu devină o povară pentru cetăţean.

De asemenea, statul garantează plata dobânzii la creditele ipotecare, dar achitarea ei se poate face în maximum 5 ani.Ordonanţa guvernului prevede că suspendarea plăţii se acordă debitorilor ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de pandemia de COVID-19, iar cererea pentru amânare trebuie făcută cel mai târziu până la încetarea stării de urgenţă în România, respectiv în maxim trei săptămâni.

Pentru că măsura vine exclusiv ca un ajutor pentru cei afectaţi de pandemia COVID, dar nu doreşte încurajarea rău platnicilor, cei care aveau datorii la bănci anterior declarării situaţiei de urgenţă nu pot beneficia de amânare.Totuşi, vă îndemnăm să nu abuzaţi de posibilitatea amânării ratelor. Dacă aveţi posibilitatea să le plătiţi acum, faceţi-o: vă ajutaţi şi pe dumneavoastră, dar ajutaţi şi economia, căci acest organism viu care ne hrăneşte pe toţi trebuie să continue să funcţioneze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.